""

Bozdağ cezaevlerindeki intihar vakaları hakkında bilgi verdi « Yeniufuk Gazetesi

25 Nisan 2024 - 23:04

Bozdağ cezaevlerindeki intihar vakaları hakkında bilgi verdi

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Avrupa Konseyi tarafından yayınlanan yıllık cezaevi istatistiklerine göre ceza infaz kurumlarında bulunan her 10 bin hükümlü ve tutukluya göre intihar oranı Türkiye’de 3.2 iken, bu oran Avusturya’da 6.8, Belçika’da 11, Danimarka’da 7,3, Almanya’da 7.4, İtalya’da 6.5, Fransa’da 12.4, Hollanda’da ise 3.8 olarak gerçekleşmiştir. Bu veriler dikkate alındığında Türkiye’de bulunan ceza infaz kurumlarında intihar eden hükümlü ve tutuklu oranının Avrupa ortalamasının çok altında olduğu görülmektedir” dedi.

Bozdağ cezaevlerindeki intihar  vakaları hakkında bilgi verdi
Son Güncelleme :

22 Aralık 2016 - 7:00

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın cezaevlerindeki ölüm ve intihar olaylarıyla ilgili yazılı soru önergesini cevapladı. Bozdağ, 2106 yılının ilk 6 aylık döneminde cezaevlerinde 195 eceliyle ölümün yaşandığını açıklayarak, “Ocak ayı ile Haziran ayı arasındaki aynı dönemde cezaevlerinde intihar nedeniyle 30 ölüm gerçekleşti. İntihara teşebbüs olay sayısı ise aynı zaman aralığında 306’dır. Ceza infaz kurumlarında meydana gelen intihar olayları cumhuriyet başsavcılıkları tarafından soruşturuluyor” ifadelerini kullandı.
Bakan Bozdağ, her 10 bin hükümlü ve tutukluya göre cezaevlerindeki intihar olayının Türkiye’de yüzde 3.2 oranında olduğunu vurgulayarak, “Avrupa Konseyi tarafından yayınlanan yıllık cezaevi istatistiklerine göre ceza infaz kurumlarında bulunan her 10 bin hükümlü ve tutukluya göre intihar oranı Türkiye’de 3.2 iken, bu oran Avusturya’da 6.8, Belçika’da 11, Danimarka’da 7,3, Almanya’da 7.4, İtalya’da 6.5, Fransa’da 12.4, Hollanda’da ise 3.8 olarak gerçekleşmiştir. Bu veriler dikkate alındığında Türkiye’de bulunan ceza infaz kurumlarında intihar eden hükümlü ve tutuklu oranının Avrupa ortalamasının çok altında olduğu görülmektedir” dedi.
İntihar Risk Yönetim Grubu oluşturuldu
Bakan Bozdağ, hükümlü ve tutukluların kuruma kabulünden tahliyelerine kadar geçen sürede Eğitim ve Psiko-Sosyal Yardım Servisi tarafından psikolojik ve sosyal sorunların çözümüne yönelik hizmetlerin verildiğini kaydederek, “Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Avrupa Konseyi ile Avrupa Komisyonu ortak programı kapsamında Bakanlığımızın 2009-2012 yılları arasında yürütmüş olduğu ‘Model Cezaevi Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Cezaevi Reformunun Desteklenmesi Projesi’ kapsamında ceza infaz kurumlarında intiharın önlenmesi ve intihar vakalarına yaklaşım konularında personelin bilgilendirilmesi, farkındalığın arttırılması ve bu konularda müdahalede bulunacak kişiler ile ekip çalışmasını geliştirmeye yönelik bir program geliştirilmiştir.
Her kurumda intiharı önleme ve müdahale konusunda çalışacak ‘İntihar Risk Yönetimi Grubu’ oluşturulması ve ceza infaz kurumunda bulunup hükümlü ve tutuklularla temasta bulunan her meslekten personelin bu ekipte olması hedeflenmiştir.
Lideri kurum müdürü olan bu ekipte ayrıca bir psikolog, bir sosyal çalışmacı, bir sağlık görevlisi, bir sorumlu baş memur, intihar girişiminde bulunan ve kendine zarar veren hükümlü tutuklunun gözetiminden sorumlu bir infaz koruma memuru yer almaktadır.
Kuruma giren her tutuklu ve hükümlü intihar ve kendine zarar verme riskine karşı değerlendirilmekte ve oluşturulan ‘İntihar Risk Yönetimi Grubu’ tarafından risk taşıyan kişilere yönelik olarak bireyin risk seviyesi ve ihtiyaçlarının yanı sıra gerekli bakım ve gözetim planı oluşturulmaktadır” ifadelerini kullandı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.