""

BU İŞLETMELERİN KAPANMA SEBEPLERİ NELER! « Yeniufuk Gazetesi

25 Nisan 2024 - 03:42

BU İŞLETMELERİN KAPANMA SEBEPLERİ NELER!

BU İŞLETMELERİN KAPANMA SEBEPLERİ NELER!
Son Güncelleme :

18 Şubat 2017 - 7:00

Yozgat Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Latif Altın, Yozgat ve ilçelerinde 2016 yılı içerisinde bin 409 işletmenin açıldığını, 519 işletmenin ise çeşitli nedenlerle kapandığını söyledi.

Gazetelere verdiği röportajlarda gündeme dair konularla ilgili de bilgi paylaşımda bulunan Altın, yeni açılan işletmelerin olduğunu söylerken, kapanan işletmelerin de hangi sebepler yüzünden kapandığını keşke kamuoyu ile paylaşmış olsaydı.

Kapanan 519 işletmenin tamamının sadece ekonomik sebepler yüzünden kapandığını düşünmüyorum şahsen. Yozgat’ta ekonomik yönden sorunlar olduğunu kabul edebiliriz. Fakat bu işletmelerin artık katma değer üretemez bir duruma gelmelerinin nedeni sadece ekonomik değildir.

Kapanan işletmeler hangileridir hangi ilçede kaç tane ya da merkez de kapanan işletme sayısı kaç tanedir bunları şahsen yeteri kadar incelemedim ama öteden beri yapılan bazı hatalar yüzünden kapandıklarını tahmin etmek zor olmasa gerekir.

Burada akla gelen ilk soru Peki, yapılan hatalar nedir?

Hem bu soruya cevap olması bakımından hem de yeni hataların olmaması için konuyu biraz daha açmak isterim…

Kapanan bu işletmelerin ortak özelliği sağlam bir alt yapısının olmamasından kaynaklıdır. Demek istediğim küçük bir ilçede ya da aynı cadde üzerinde bir işletmeden birden fazla olması hem yeni açılan işletmeyi olumsuz yönde etkilemiştir, hem de mevcut işletmeleri aynı oranda etkilemiştir.

Dolayısıyla başka bir hata sebebi ise, mükellefler doğru bildikleri işleri yapmak yerine dış görünüşüne aldanıp, içine girdikleri iş hayatından en kısa sürede geri adım atmalarıdır.

Bunun gibi başkaca sebepler de saymak mümkün Fakat Yozgat Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Latif Altın’ın röportajında işaret ettiği hijyen yönünden sağlıksız işletmelerde bu kapananlara dahil mi, değil mi? Bu konu hakkında duyduklarımızı bir başka zaman da yazı konusu yapacağım.

Yozgat Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Latif Altın Oda çalışmaları hakkında da bilgiler vermiş, biraz bu konu üzerinde durmakta fayda olacak.

Hatırlanacağı gibi Latif Altın ve ekibi göreve gelemsinin üzerinden 2 yıldan fazla bir zaman geçti. Sohbeti sonlandırmadan önce bu zaman içinde yaptığı işleri kendinden dinleyelim;

– İki buçuk yıllık sürede mali açıdan odayı çok güzel bir noktaya getirdik. Bütün odalarımızda birliğimizin bünyesinde fikir alışverişi yaparak kendilerini çok geliştirdiler. Geçmişte üyelerimizi sadece telefonla aradığı zaman açıp anahtarı verip belge veren yer iken şuanda mesai saatlerinde hizmet veren pırıl pırıl bir yer halini aldı. Buna bütün ilçelerimizdeki odalarımız dahildir.

-Merkezdeki odalarımız birliğimizin bünyesinde hizmet ediyordu. Müstakil binaları yoktu ve dolayısıyla üyelerimiz daha önce hangi odaya kayıtlı olduklarını dahi bilmiyorlardı. Biz bu karışıklığı ortadan kaldırmak için odalarımıza dedik ki; müstakil bir yere çıkın üyelerinizle daha kolay iletişim kurarsınız meslek odası olduğunuzda ortaya çıkar.  Meslek odası demirciler odası birliğin içinde, madeni işler birliğin içinde, berberler, terziler, bakkallar odası birliğin içinde. Bir üye geldiği zaman hangi odaya kayıtlı olduğunu ve sorununun hangi odada çözüleceğini bilmiyordu. Odaları ihtisas alanlarına göre ayrıldı. Bakkal hangi odada hizmet alacağını biliyor. Terzi önceleri bakkal odasına geliyordu, şimdi terziler odasına yani kendi odasına geliyor. Bunu sağladık, çokta güzel olduğunu düşünüyoruz ve bu yönde olumlu tepkilerde alıyoruz. Birliğimizin hizmeti odalar birliği yani odalara üyeler gidecek odalarda birliğe gelecek. Ama sonuçta burası çatı kuruluştur. Böyle bir atılım yaparak karışıklığı ortadan kaldırdık. Bütün ilçelerdeki odalarımızın bir kısmı kirada, imkanı olanlar hizmet binaları aldı. Alamayanlarda içerisinin tadilatı yaparak mükemmel esnafımıza yakışır hale getirildi.

 

  • Kazanılan başarının birlikte elde edildiğini, bu konuda yerel yöneticilerin verdiği desteğe ayırca teşekkür ettiğini belirten Başkan!
  • Sağlıkta yeni çalışma dönemine yönelik hazırlanan sisteme göre bilgili ve tecrübeli yönetici tayini yapan Kurum!
  • Yeni yapılan sosyal tesislerden daha iyi gelir elde etmek amacıyla bu tesisleri 7 yıl süre ile kiraya verildiğini açıklayan Başkan!

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.