Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bu sene tahıl üretimi ne olur?

50 yıldır tarımı takip eden, dolayısıyla yağmuru takip eden eski zahireci gübreci biri olarak son 50 yılda bakliyat tahıl üretimini takip ederim.

Bu haberin fotoğrafı yok

50 yıldır tarımı takip eden, dolayısıyla yağmuru takip eden eski zahireci gübreci biri olarak son 50 yılda bakliyat tahıl üretimini takip ederim.Bu yıl Mart,Nisan,Mayıs ve Haziran ayında yağan yağışlar tahıl üretimini tüm Türkiye’de olumlu etkileyecektir.
Şu anda Güneydoğu’da hasat yapılmakta ve önceden kuru tarım yapılan ve dekara 100 kg alınan tarlalardan bugün 400 – 450 kg dekara tahıl üretimi alınmaktadır.İlimizde 750 bin dekar tarım arazisi mevcuttur. 1 milyon ton olan tahıl üretimi en az bu yıl 1.3 – 1.4 milyon ton olacağı kanaatindeyim.Yaradan mülkümüzü boş bırakmadı.Bol rahmetle iyi bir tahıl hasadı gerçekleşecekve bol samanımız olacaktır.
Ülkemizde her yıl 20 milyon tondüzeyinde tahıl hasadı olurdu.Bu yıl yağan düzenli yağışlar ülke tahıl üretimini en az 25 milyon ton ve üstü olarak gerçekleşecektir.
Bol yağışın buğdaylarda kınacık sorunu yarattığı kesindir.İlacını atanlarda bu sorun olmaz.Atmayanlarda buğdaylar yem olarak değerlendirilir.Buğdaylarımız Türkiye genelinde doldu.Topraklarımız suya doydu.İlimizde Delice Irmağı üzerinde Karanlık Dere’de baraj yapılmalıdır. Karanlık Dere’ye yapılacak baraj ile Yerköy-Şefaatli arasında 5 km genişliğinde 35 km boyunda ve 100 m yüksekliğinde bir gölet oluşacaktır. Bu baraj ile en az 100 köyümüzü sulu tarıma açarız. %2 olan sulu tarımı %10 %15 çıkartmak gerekir. Bu rakama ulaşmamız gereklidir. Yozgat’ta bol yağmur tahıl ve saman üretimini de artıracaktır.
“Buğdayla koyun gerisi oyun” atasözü ancak rahmet ile, yağış ile mümkündür.
Zenginlik sulu tarımdadır. Bu yıl ülkemizde un, hayvan yemi ile ilgili sorunlar yaşanmaz. Devletimiz tüm buğdayları almalıdır. Açıklanan fiyat az olmakla birlikte, dekara verimin çokluğu fiyattaki azlığı kapatmaktadır.
Anadolu’da bir atasözü “2 yağmurun açı, 3’üncü yağmurun tokuyuz” der. Bu yıl Mart, Nisan, Mayıs, Haziran yağışları bu atasözünü bitirdi.