""

Bürokratı başarısı ile değerlendirelim « Yeniufuk Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:56

Bürokratı başarısı ile değerlendirelim

Bürokratı başarısı ile değerlendirelim
Son Güncelleme :

19 Ekim 2018 - 7:00

Siyasiler, her zaman kendisine yakın gördüğü kişiyi bürokraside bir yere getirerek sadece kendi istekleri doğrultusunda hareket etmesini ister.  O atanan bürokratta eğer ki kendisini o makama getiren kişinin bir dediğini iki etmezse değmeyin keyfine…

Makamlar gelip geçicidir, önemli olan o makamda bulunduğu süre içerisinde yaptığı çalışmalarla kurumun hizmet kalitesini artırıp artırmadığına bakılması, kendisinden sonra o makama gelecek bürokratında çalışmalarına etki edecektir.  Örneğin,  başarılı bir bürokrat, rutinin işlerin dışında yaptığı çalışmalar ve hazırladığı projelerle adından söz ettiriyorsa, hem kurumuna hem de Yozgat’a önemli katkılar sağlar. Buda yerine gelecek kişinin de bu anlamda daha fazla çalışmasını mecbur kılacaktır. Eğer ki, rutin işlerin dışına çıkmayan, etliye sütlüye karışmayan sadece mesai doldurarak işini yürütmeye çalışan birisinin kendi kurumuna ve şehre ne katkısı olabilir. Tabi ki hiçbir katkısı olamaz.

Geçmiş hükümetler dönemine olduğu gibi günümüzde de iktidar partileri her zaman kendi bürokratını bir yerlere getiriyor. Bu Yozgat’ta da Türkiye’nin 81 ilinde değişmez kuraldır. Kurumlarımızın hepsi işlev bakımından önemlidir. Fakat bunlar içerisinde en başta sağlık ve eğitim gelmektedir. Toplumumuz artık bilinçleniyor ve hakkını her şartta her koşulda aramanın yoluna gidiyor. Belki yeterli olmuyor fakat ilgili kurumlarla yaşadığı sorunları sosyal paylaşım sitelerinden paylaşarak kamuoyunun dikkatini çekmeyi başarıyor. Böyle bir durum es kaza basına da yansıdığı takdirde kurum müdürü tarafından “Yozgat basını abartmış böyle bir durum olmadı veya aslında bizden değil sistemden, şundan, bundan” diyerek yaşanan olumsuzlukların üzerinin kapatılmasına çalışılıyor.

Şimdi bakıyorsunuz bürokraside önemli makamlarda görev yapan herkes birinin adamıyım diye kendisini lanse etmeye çalışıyor. Bunu da bir vekil ya da bakan geldiğinde onla birlikte samimi poz vererek göstermeye çalışıyor. Bunu neden yapıyor elbette makamını yani koltuğunu korumak için yapıyor. Siyaset o kadar bürokrasi ile iç içe girmiş ki, çaycısından en üst kademesine kadar herkes birinin adamıyım imajı veriyor. Mesela bir kurumla alakalı şikayeti değerlendiren il müdürü, kendisine bağlı olan müdürden hesap soracak olsa o falancanın adamı bunla ilgili soruşturma başlatsam acaba benim başım ağrır mı diye endişeye düşüyorsa kusura bakmasın ne kurumuna nede Yozgat’a bir fayda sağlayamaz. İşte bu yüzdendir ki böyle bürokratlar rutinin dışına çıkmaz ve bakanlık tarafından planlanan programları Yozgat’ta uygulayarak bunu da sanki kendi projesi gibi sunarak başarılı izlenimi vermeye çalışır. Üstelik bunu yaparken de en az bir vekilin yada bir bakanın katılmasını da sağlar ki dostlar alışverişte görsün.

Birilerinin desteği ile bir makama gelmiş olmak o kişinin gereği gibi işini yapmaya engel değildir. Hatta size o şansı veren kişiye karşı bir borç olarak bilinmelidir. Bu sayede hem kişi, hem de toplum kazanmış olacaktır.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.