""

“Çanakkale Şehitleri ve Kınalı Hasan” konferansı duygulandırdı « Yeniufuk Gazetesi

25 Nisan 2024 - 13:49

“Çanakkale Şehitleri ve Kınalı Hasan” konferansı duygulandırdı

Sorgun Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Çanakkale Şehitleri ve Kınalı Hasan’ı anma konferansı katılımcıları duygulandırdı.

“Çanakkale Şehitleri ve Kınalı Hasan”  konferansı duygulandırdı
Son Güncelleme :

13 Mart 2017 - 7:00

Sorgun Belediyesi İlyas Arslan Kültür, Sinema ve Tiyatro Salonunda gerçekleşen konferansa Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, ilçe protokolü ve konuşmacı olarak Eğitimci-Araştırmacı Yazar Salim Dağ katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan konferansta Yazar Salim Dağ’ın sinevizyon eşliğinde sunumu sık sık davetlilerin alkışlarıyla kesildi. Salim Dağ, uzun yıllar Türkiye’de ve Türklerin yaşadığı ülkelerde programlara katılarak Çanakkale Savaşı’na ait kahramanlık destanlarını araştırmaları esnasında ulaştığı vesikalara ve tanıkların anlatımlarına dayanarak dinleyicilerine bilgiler aktardı. ‘Size yazılan tarihi değil, yaşanan tarihi anlatmak istiyorum’ diyerek başlaya Salim Dağ, Çanakkale ruhunun gelecek nesillere aktarılmasının öneminin bugün geldiğimiz koşullarda daha iyi anlaşıldığını belirtti. Dağ, “ “Çanakkale Savaşına Van’dan, Hakkari’den, Diyarbakır’dan onca mesafeleri kat ederek savaşa katılan kahraman şehitlerin torunlarına dedelerinin fedakarlıkları iyi anlatılmış olsaydı, belki bugün çocuklarımız güneydoğuda polise taş atmayacaklardı. Ancak maalesef onlar bu milli şuurdan yoksun bırakıldılar. Bir emekli öğretmen olarak ben bu sorumluluğu kendimizde, eğitimcilerde görüyorum” dedi.
“ANADOLU’NUN
BEDELİNİ 3 DEFA
KANIMIZLA ÖDEDİK”
“Anadolu’nun bedelini üç def kanımızla ödedik” diyen Dağ, şöyle devam etti: “ Biz, Çanakkale’de bu necip milletin evlatları olarak Anadolu’nun her köşesinden gelip savaştık. O zaman hiçbiri diğerine Sen Kürtsün ben Gürcüyüm, Sen Arapsın demedi. Çanakkale bu milletin tarihi birliğinin kanla yazılmış bir vesikasıdır. Türk milleti Anadolu’nun bedelini 3 defa kanıyla ödemiştir. Bunlardan birincisi 1071’de, ikincisi 1299’da ve sonuncusu da 1914-1923 arasında olmuştur. Çanakkale bu milletin Anadolu’dan silinemeyeceğini göstermiştir”
TANIKLARININ HATIRALARINI ANLATTI
Bütün arkadaşlarının şehit olduğu bir bataryada 276 kilogramlık top mermisini tek başına taşıyarak ateşleyen ve düşman donanmasının en büyük zırhlılarından Ocean adlı gemiyi tek vuruşta batıran meşhur kahraman Onbaşı Koca Seyit’ in savaştan sonraki zorlu yaşamına ait hatıralarını, geçtiğimiz yıllarda vefat eden kızı Ayşe hanımdan bizzat dinlediğini vurgulayan Dağ, “Seyit Onbaşı ömrü boyunca karşılaştığı onca zorluğa rağmen asla yaptığı kahramanlıkla övünmemiştir. Bu davranış ancak Türk milletine mahsus bir alicenaplıktır. Bunu başkalarında görmek mümkün değildir” dedi
DAVETLİLER
GÖZYAŞLARINI
TUTAMADI
Düşman askerlerinin attığı bombaları patlamadan önce yakalayıp düşman siperine geri gönderirken kolunu kaybeden Denizlili Mehmet, savaşa gönderdiği 10 yıllık eşi İsmail’i tam 85 yıl bekleyen Semse Ana, görev yaptığı cephane gemisinin güvertesinden kendilerine yaklaşan düşman torpidosunu fark ederek üzerine atlayan ve torpidoyla beraber infilak etmek pahasına gemisini kurtaran Vanlı Mehmet ve 67 askeriyle 6 bin kişilik düşman kuvvetine karşı günlerce direnen ve süngü harbinde boynu kesilerek şehit olan Hüseyin Avni Bey’in hikayelerini dinleyen davetliler gözyaşlarını tutamadı.
‘O FOTOĞRAFIN
DETAYLARINI
ANLATTI’
Dağ, Çanakkale Savaşında tayyarelerin bakım ve temizliğinde görevli Abdulvahhab ve Hüseyin adlı iki askerin görüntülerini sinevizyon eşliğinde şöyle anlattı: “Bu fotoğraf Türkiye’de bütün okullara alışveriş merkezlerine ve topluma açık yerlere asılarak teşhir edildi. Üzerinde yamalı çaputlardan başka giyecek bir şeyi olmayan bu askerlerin resmine bakan insanımız Çanakkale’yi daha iyi anlamaya ve üzerinde yaşadığımız vatanın kıymetini daha iyi idrak etmeye başladı. Ama Türk milletinin milli motivasyonunu ve birlik ruhunu tetikleyeceği için bu fotoğraftan rahatsız olanlar bu fotoğrafın gerçek olmadığını söylediler”
Salim Dağ Alman bir kumandan tarafından çekilen fotoğrafta bulunan askerlerin köylerine kadar tespit edilip bugün yaşayan torunlarının bir generalimiz tarafından tertip edilen özel bir yemekte ağırlanarak dedelerinin aziz hatırasının yad edildiğini ifade etti. Dağ ayrıca fotoğraflarda görülen imkansızlıkların Çanakkale savaşında daha ileri safhalarda yaşandığını örneklerle anlattı.
Konferans sonunda Belediye Başkanı Ahmet Şimşek tarafından Eğitimci-Araştırmacı Yazar Salim Dağ’a günün anısına hediye takdim edildi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.