""

Çanakkale Zaferi kutlandı « Yeniufuk Gazetesi

29 Mart 2024 - 15:39

Çanakkale Zaferi kutlandı

Yozgat Bozok Üniversitesi’nde Çanakkale Zaferi’nin 102.Yıldönümü düzenlenen programla kutlandı.

Çanakkale Zaferi kutlandı
Son Güncelleme :

18 Mart 2017 - 7:00

Gazi Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reşat Genç’in konuşmacı olarak katıldığı programda “Çanakkale Savaşları Balkan Gönüllüleri ve Çanakkale Türküsü” konulu konferans verildi.
Bozok Üniversitesi Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Karacabey,Yozgat Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Akgün, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Şelli Aybar ve Prof. Dr. Kadir Özköse, Fakülte Dekanları, daire müdürleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Karacabey, Çanakkale’de 250 bin şehitle ecdadımız bu ülkeyi korurken, o gün dünya milletlerinin bize karşı takındığı tavrın tahlil edilmemesi durumunda, şu günlerde yaşadığımız problemin nereye dayandığını keşfedemeyeceğimizi söyledi. Bugünleri doğru yorumlamak için gelecekte nelerle karşılaşabileceğimizi iyi tahlil edebilmek ve ona göre hazırlıklı olmak için Çanakkale’nin hiç unutulmaması gerektiğine dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Karacabey; “En azından Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale Destanı’nı her satırını, her kelimesini zihnimize kazımalı, gönül dünyamızdan onu hiçbir zaman çıkarmamalıyız. Geleceği kendilerine emanet etmeyi düşündüğümüz ve sevgili gençlerimiz, her birimiz farklı mesleklerde ve alanlarda çalışmalar yapacağız. Hangi mesleğin sahibi olursak olalım ülkemizin kalkınmasında dünya yüzünde gerçekten gelişmiş ve kalkınmış bir millet olarak tarih sahnesinde varlığımızı sürdürmemizde mutlaka kendi kültürümüzü, tarihimizi ve değerlerimizi bilmenin önemi, onları özümsemenin ve yaşatmanın önemi çok büyüktür. Çanakkale, tarihimizde unutmayacağımız ver her zaman ibret alıp geleceği ona göre kurgulayacağımız bir sahnedir. Bu sahnenin zihnimizden hiç bir zaman çıkmaması gerektiğini düşünüyorum.” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Gazi Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reşat Genç tarafından “Çanakkale Savaşları Balkan Gönüllüleri ve Çanakkale Türküsü” konulu konferansa geçildi. Prof. Dr. Genç, Çanakkale Savaşları hakkında katılımcılara bilgiler vererek konuşmasının devamında Gelibolu’da her metrekareye 20 şehit verildiğini ve her metrekareye 6 bin merminin düştüğünü dile getirerek şunları söyledi; “Gelibolu’da koca bir Darülfünun’u gömdük. İstanbul Erkek Lisesi o yıl bir tane bile mezun veremedi. Çanakkale Savaşları’nı hatırlarken bu tür feragat ve fedakârlıkların mutlaka unutulmaması gerekir.
Atatürk’ün Büyük Nutuk’ta dediği üzere; Temel ilke,Türk milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşamasıdır. Bu ilke, ancak tam istiklale sahip olmakla gerçekleşebilir. Ne kadar zengin ve bolluk içinde olursa olsun, bağımsızlıktan yoksun bir millet, medeni insanlık dünyası karşısında uşak olmak konumundan yüksek bir davranışa layık görünemez. Halbuki, Türk’ün haysiyeti, gururu ve kabiliyeti çok yüksek ve büyüktür, Böyle bir millet esir yaşamaktansa yok olsun daha iyidir. O halde, Ya İstiklal Ya Ölüm! Bu dinimizde de böyle değil midir? Namaz ve hac ibadetlerinin temel şartı da hür olmak değil midir? O halde haysiyet ve şerefle yaşamanın temel şartı özgür ve hür olmaktır. Hür, egemen ve bağımsız yaşayabilmemiz için Çanakkale Savaşları’nda gösterilen fedakârlıkları bilmemiz gerekir.” dedi.
Konferansın ardından Rektör Prof. Dr. Salih Karacabey, Gazi Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reşat Genç’e katılımlarından dolayı teşekkür plaketi takdim etti. Program, Üniversitemiz Müzik Sanat Topluluğu tarafından Oratoryo ve Çanakkale Türküleri’nin seslendirilmesiyle sona erdi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.