""

Cehirlik lalesi alan incelemesi yapıldı « Yeniufuk Gazetesi

28 Mart 2024 - 18:02

Cehirlik lalesi alan incelemesi yapıldı

Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Tarla Bitkileri Bölümü Arş. Gör. Cennet Yaman ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü Arş. Gör. Selin Temizel Yozgat’ın simgesi olan Cehrilik Lalesi’nin kültüre alınması ve kullanımı konusunda Cehrilik-Gelinkayası Bölgesi’nde incelemelerde bulundu.

Cehirlik lalesi alan incelemesi yapıldı
Son Güncelleme :

03 Haziran 2017 - 7:00

Yozgat’ta bir efsaneye konu olan Gelin Kayası mevkiinde yer alan “Şakayık” yerel halk tarafından Cehrilik Lalesi olarak bilinmektedir. Şakayık, Paeoniaceae (Şakayıkgiller) familyasının tek cinsi Paeonia altında yer alan türlerin ortak adıdır.
Otsu ve odunsu formu olan şakayık, yumru köklere, tüylü gövdeye sahip olup, pembe veya kırmızı petalleri olan çok yıllık bir bitkidir. Çiçekleri mayıs ayı içerisinde açıp, yaklaşık 2-3 hafta çiçekli olarak kalmaktadır. Şakayık; Türkiye’nin değişik yörelerinde Kame, Tombak, Bocur, Atlas, Guguk, Kan Çiçeği, Lale, Zambak, Ayı Gülü, Yaban Gülü, Dağ Gülü, Orman Gülü diye de bilinmektedir. Çiçeklerinin birçok tıbbi alanda (öksürük, grip, sahra, kanama durdurucu, ishal, sarılık vb.) faydaları bulunmaktadır. Tekstil alanında bitkinin kök, tohum kabukları ve çiçek kısımları boya amaçlı kullanılmaktadır. Tıbbi amaçla hem otsu hem de odunsu türler kullanılırken; genellikle odunsu türler daha çok bahçe çiçekçiliğinde; otsu türler ise kesme çiçekçilikte kullanım alanı bulmuştur. Peyzajda kullanım alanı olarak çiçek tarhları, bordürler, küçük ya da geniş bahçeler uygundur. akayık, EXPO 2016 Antalya`nın sembol çiçeği seçilmesinden sonra büyük ilgi görmeye başlamıştır. Bölgede, EXPO 2016 Antalya`nın sona ermesinin ardından Şakayık`ın yerinde görülebilmesi için foto safari turları düzenlenmiştir.
Güzel görünümü ile Yozgat’ı temsil eden şakayıklar çoğaltılmalı, zenginleştirilmeli ve koruma altına alınmalıdır. Gerekirse bölge doğal sit alanı olarak ilan edilebilir ve bu anlamda turizme kazandırılabilir.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.