""

Çiftçiler kurbanlıklarını ağıllarda besiye çekmeye başladı « Yeniufuk Gazetesi

24 Nisan 2024 - 18:14

Çiftçiler kurbanlıklarını ağıllarda besiye çekmeye başladı

Yozgat’ta geçimini hayvancılıkla sağlayan besiciler, Kurban Bayramına’na birkaç ay kala meralarda otlattıkları kurbanlıklarını ağıllarda besiye çekerek, bayramı beklemeye koyuldu.

Çiftçiler kurbanlıklarını  ağıllarda besiye çekmeye başladı
Son Güncelleme :

22 Mayıs 2017 - 7:00

Yerköy’ün Orhan Köyünde besicilik yapan Hasan İnan, bu yıl kurbanlık fiyatlarının geçen yıla oranla biraz yüksek olacağına işaret ederek, nedenini hayvanları beslemek için kullandıkları yem fiyatlarının pahalı olmasına bağladı. İnan, “Yerköy’de yıllardır besicilik yaparak, evimin geçimini sağlıyorum. 10 gün öncesine kadar yaylımda olan büyükbaş hayvanımı ağıla çekerek besiye aldım. Kurban Bayramına kadar hiç dışarı çıkarmadan burada besleyeceğim. Et fiyatının yükselmesinden dolayı şimdilerde hayvancılık işiyle uğraşanların sayısında bir hayli artış yaşanıyor. İlçeden ayrılmış büyük şehirlere göçmüş vatandaşlar, şimdi tekrar memleketlerine gelerek hayvancılık işiyle uğraşmaya başladı. Ben bu yıl, kurbanlık fiyatlarının geçen yıla göre biraz yüksek olacağı inancındayım.”dedi.
Kurban fiyatlarının, önceki yıllara göre biraz daha yüksek olmasını arzuladıklarını ifade eden Nizam Bozkurt ‘ta yem fiyatlarının yüksek olmasının besicileri sıkıntıya soktuğunu söyledi. Bozkurt, “Bahar dönemiyle birlikte birkaç ay yaylımda olana hayvanlarımız meralarta otlak alanlarda beslendi. Bu yıl bölgemizde yağışın az olması otların yeterince büyümemesine sebep oldu. Bizde hayvanlarımıza takviye olsun diye yiyeceklerini biraz daha artırmak zorunda kaldık. Bizim gibi besicilik yapan çiftçilerin yeterince desteklenmesi gerekir. “diye konuştu.
Yozgat Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hacı Selvi, son yıllarda et fiyatlarında yaşanan artışın, hayvancığın önemini bir kez daha ortaya çıkardığını söyledi. Selvi, Yozgat’ın konumu itibariyle tarım ve hayvancılığa dayandığını, tarım ve hayvancılığın bölgede önemli bir geçim kaynağı olduğunu ifade etti. Devletin kırsal kalkınmaya yönelik destekleri ile hayvancılığın daha da gelişeceğini kaydeden Selvi, “Önceki yıllara göre bu yıl kurbanlık hayvan varlığı sayısının daha az olacağını düşünüyorum. Hayvan girdi maliyetlerinin yüksek olması hayvancılıkla uğraşanları zor duruma düşüyor. Her yıl kurban bayramında hayvan üreticileri kendi hayvanlarının ucuz gittiğini düşünürken kurban alıcıları da fiyatların yüksek olduğunu ifade ediyor. İşte bunun sebebi de hayvan yem fiyatlarının pahalı olması fiyatlara yansıyor. Buda elbette vatandaşımızın cebine yansıyor. Bu yıl yine büyükbaş kurbanlıkların Bin 500 liradan başlayacağını küçükbaşta ise bin Liraya kadar çıkacağını tahmin ediyorum. İnşallah hem hayvan üreticilerimiz hem de vatandaşlarımız açısından hayırlı ve bereketli bir kurban geçiririz.”dileklerinde bulundu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.