""

Çiftçilerin hasat mesaisi devam ediyor « Yeniufuk Gazetesi

17 Mayıs 2024 - 14:22

Çiftçilerin hasat mesaisi devam ediyor

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden olan Yozgat’ta bölge çiftçisi bir yandan hububat hasadına devam ederken diğer yandan hayvanlarının saman ihtiyacını temin etmeye çalışıyor.

Çiftçilerin hasat mesaisi devam ediyor
Son Güncelleme :

13 Temmuz 2022 - 16:36

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden olan Yozgat’ta bölge çiftçisi bir yandan hububat hasadına devam ederken diğer yandan hayvanlarının saman ihtiyacını temin etmeye çalışıyor.
Bölgede hasadı yapılan tarlalarda yüzde 70’e varan oranlarda verim düşüklülüğü yaşayan bölge çiftçisi elde edilen ürünlerle girdi maliyetlerini dahi karşılayamayacaklarını ifade ediyor.
Yerköy’ün Orhan Köyü çiftçilerinden Nihat İnan, yaklaşık 400 dekar hububat ekili tarlasının hasadını yaptığını belirterek, geçen yıl yaşanan kuraklıktan dolayı elde edilen ürünle bu yılki ürün veriminin aynı olduğunu ifade etti.
Bu yıl büyük oranda ürün kaybı meydana geldiğini söyleyen İnan, “Geçen yıl kuraklık sebebiyle yaklaşık 200 dekar tarlamı sürmüştüm. Bu yıl ise yeterli derecede yağış olmamasına rağmen ekinlerimiz kuraklıktan dolayı yanmadı. Hasat dönemine yakın bölgemizde dolu yağışı meydana gelmişti. Belki dolu ve çöl rüzgarlarının da etkisi ile oldukça verim düşüklüğü yaşadık. Normalde bu kadar dekar araziden en az 100 tona yakın ürün çıkması gerekirken 25 ton ürün alabildim. Bu ürün maliyetimizi kurtarmaz. Mazot, gübre, tohum aldı başını gitti. Ben bu ekini satıp gübremi alayım, mazot mu alayım, ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Sadece ben değil şuan bölgemizde çiftçilerimizin yüzde 80’i aynı durumdayız. Bazı çiftçilerimiz tarlasından bu kadar da ürün almadı. Devlet büyüklerimiz özellikle Sayın Cumhurbaşkanımız ve tarım bakanımızın biz çiftçilere tohum, gübre desteğinde bulunmasını istiyoruz. Aksi takdirde bu ekim ayında kimse tarlasını ekemez.”diye konuştu.
Hakan Özer isimli çiftçide benzer ifadeler kullanarak şöyle dedi: “Hasadımızı tamamladık. Fakat ciddi oranlarda ürün kaybı yaşadık. Normalin de altında bir ürün aldık. Bu çıkan ürünler biz çiftçilerin maliyetini dahi karşılamaz. Çünkü bir torba gübrenin fiyatı 800 TL olmuş. Bu ekim ayına kadar belki de 1000TL olacak. Bir ton gübre 16000 TL., keza mazotun litresi de 25 liranın üzerinde hal böyle iken çiftçiler olarak nasıl tarlamızı ekelim. Yetkililerimizden çiftçilere destek olmalarını istiyoruz.”diye konuştu.
Cemil Acer isimli çiftçide hububat hasadının devam ettiğini belirterek, beklentinin çok çok altında bir verim aldıklarını söyledi.
Acer, “Geçen yıl kuraklık vardı, bu yıl en azından yağışlar yeterli olmasa da ekinimizin hasat dönemine kadar yanmamasını sağladı. Fakat hasat dönemine girdiğimiz bu günlerde biçilen tarlamızdan almamız gereken ürünün ancak 4’de 1’i kadar ürün alabildik. Bu da tarlamıza ettiğimiz masrafları dahi karşılayamaz durumda. Şimdi 2-3 ay sonra ekim için yeniden tarlamızın hazırlıklarına başlayacağız. Gübre, mazot almış başını gitmiş. Çıkan mahsül ile yeniden tarlamızın ekimini yapmak çok zor olacak. Ürünümüz çıksaydı satar gübremizi mazotumuzu alırdık. Ürün çıkmadı biz neyle ve nasıl alacağız. Sayın devlet büyüklerimiz biz çiftçilere bu konuda destek olmalarını istiyoruz.”şeklinde konuştu. Alpaslan DEMİR

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.