Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından yapılan açıklamalara göre, sistemin altyapı çalışmaları devam ederken net başlangıç tarihi henüz kesinleşmedi. GETAD’ın ilk etapta pilot uygulama olarak devreye alınması, gelecek yıl itibarıyla ise Türkiye genelinde uygulanması planlanıyor.
DAR GELİRLİ HANELER HEDEFTE
Yeni sistem, temel olarak geliri asgari ücretin altında kalan veya belirlenen bölgesel gelir sınırını karşılayamayan haneleri kapsayacak. Evinde çalışanı olmayan ya da düşük gelirle geçimini sağlayan aileler destekten yararlanabilecek.
Ayrıca çok çocuklu aileler ile engelli, yaşlı veya bakıma muhtaç bireylerin bulunduğu haneler de öncelikli gruplar arasında yer alacak. Başvuruların altyapı çalışmaları tamamlandıktan sonra e-Devlet üzerinden alınması planlanıyor.
GELİR EŞİĞİNE GÖRE DESTEK MODELİ
Sistemde herkese sabit ödeme yapılmayacak. Bunun yerine illere göre sosyoekonomik göstergeler dikkate alınarak “gelir eşiği” belirlenecek.
Hane geliri bu sınırın altında kaldığında, aradaki fark devlet tarafından tamamlanacak. Örneğin gelir eşiğinin 25 bin lira olduğu bir bölgede, 20 bin lira geliri olan bir haneye 5 bin lira “gelir tamamlayıcı destek” ödemesi yapılacak.
Yetkililer, sistemin sosyal adaleti güçlendirmeyi ve dar gelirli vatandaşların yaşam standartlarını yükseltmeyi amaçladığını belirtiyor./Haber Merkezi
