""

Deneme amaçlı ekilen Buğdayın hasadı yapıldı « Yeniufuk Gazetesi

29 Mart 2024 - 16:04

Deneme amaçlı ekilen Buğdayın hasadı yapıldı

Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü’nce geliştirilen çeşitlerle yapılan Buğday Çeşit Denemesinin hasadı yapıldı.

Deneme amaçlı ekilen Buğdayın hasadı yapıldı
Son Güncelleme :

10 Ağustos 2018 - 7:00

Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü’nce geliştirilen çeşitlerle yapılan Buğday Çeşit Denemesinin hasadı yapıldı.
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir Yozgat’ta buğday çeşidinde veriminin artırılması ve kaliteli ürün elde edilmesi için deneme ekimlerinin devam ettiğini söyledi.
Özdemir, “İlimizde ekim ve üretimi en çok yapılan ürün buğdaydır. Bu nedenle buğday üretimindeki artış; hem İlimizin üretime olan katkısını artıracak hem de çiftçilerimizin gelirini yükseltecektir. İlimiz tarımında üretim ve verimi artırmak gayesiyle çalışmalar yürütülmektedir. Bu amaçla Bakanlığımız araştırma enstitüleri tarafından üretim, verim ve kaliteyi artırmak gayesiyle yeni çeşit tohum geliştirme çalışmaları yürütmektedirler. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak amacımız, bu çeşitleri çiftçilerimize tanıtarak hem yerli tohumların kullanımını sağlamak hem de çiftçilerimizin üretim ve verimini artırmaya yönelik çalışmalar yapmaktır.”dedi.
Daha öncede deneme amaçlı ekim yaptıklarını vurgulayan Özdemir, “Daha önce Buğday ve Arpa Çeşit Deneme çalışmamıza ilaveten İlimizin bir başka bölgesinde Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsünce geliştirilen çeşitlerin deneme ekimi 2017 yılının güz döneminde yapılmıştı. Deneme tarlası üretim sezonu boyunca takip edilerek gerekli gübreleme ve ilaçlamaları zamanında yapıldı. İlimize en uygun olanlarının belirlemek ve çiftçilerimize bu doğrultuda tavsiyede bulunmak için buğday çeşit denemesi yapılmıştır. Yapılan bu deneme çalışmasında Tarla bitkileri merkez araştırma enstitüsünden alınan Şanlı-Eminbey-Seval-Zencirci-Demir 2000 çeşitleri ekilmiş olup kıyaslama içinde yabancı bir çeşit olan Enola çeşidi ekilmiştir. Bu çeşitlerden 330 Kilogramdan 420 Kilograma kadar değişen miktarda verim alınmıştır. Ayrıca alınan ürünün kalite analizleri yaptırılarak teknik değerlendirmeye alınmıştır. Detaylı bilgi almak isteyen çiftçilerimiz İl ve ilçe müdürlüklerimize başvurabilirler.Bunlardan özellikle Şanlı ve Seval çeşitlerinin diğerlerine göre daha iyi verim verdikleri gözlemlenmiştir.”diye konuştu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.