""

Diyabet Derneği’nden oruç açıklaması « Yeniufuk Gazetesi

28 Mart 2024 - 18:32

Diyabet Derneği’nden oruç açıklaması

Yozgat Diyabet Derneği Başkanı Meltem Yılmaz Ramazan ayında oruç ile ilgili birçok diyabetli hastaların soru sorduğu, merak ettiği konular olduğunu belirtti.

Diyabet Derneği’nden oruç açıklaması
Son Güncelleme :

22 Nisan 2021 - 11:00

Yılmaz yaptığı açıklamada; “ Bize gerek mesaj ya da telefonla ulaşan birçok diyabetli hastanın Ramazan ayında oruç tutabilir miyim gibi sorduğu soruları daha çok kişiye ulaşmak adına diyetisyenimiz Beyza Civan ile görüşerek sorular ve cevaplarla ilgili çalışma yaptık. Öncelikle belirtmek isterim ki diyabette en önemli basamak doktor kontrolüdür” dedi.
Diyabet Derneği diyetisyenlerinden Beyza Civan yaptığı açıklamada ramazan ayında en çok sorulan, merak edilen konuların şunlar olduğunu belirtti; “ Tüm diyabetli hastaların ilk sorduğu soru oruç tutabilir miyim oluyor?
Diyabet ve Ramazan: Diyabet hastaları oruç tutabilir mi?
Diyabet hastaları genelde 3 ana öğün ve ara öğünler yaparak kan şekerini kontrol altında tutarlar. Ancak Ramazan ayında bu durum tamamen değişiyor. Uzun süren açlık şeker hastalarının kan şekeri dengesinde bozulmalara yol açabilir. Ramazan ayını sağlıklı bir şekilde geçirmek için yapmamız gerekenleri yazının devamında bulabilirsiniz.
Şeker hastaları oruç tutabilir mi?
Sağlıklı kişilerde kan şekerinin düşmesi tolere edilebilir olumsuz etkiler yaratırken, diyabet hastalarında bu durum bilinç kaybı gibi hayati problemlere neden olabilir. Diyabet hastaları oruç tutmadan önce mutlaka bir doktora danışmalı ve kontrollerini yaptırmalıdır. Kan şekeri seviyeniz düzensiz seyrediyorsa, yüksek dozda insülin kullanıyorsanız oruç tutmak sizin için sakıncalı olabilir.
Oruç tutarken yaşanabilecek sorunlar
Yüksek riskli diyabet hastaları oruç tuttukları taktirde, özellikle ciddi kan şekeri düşüklüğü (hipoglisemi), diyabetik koma (ketoasidoz), vücutta ciddi susuzluk (dehidratasyon) ve damarlarda pıhtılaşmaya meyil (tromboz) risklerine maruz kalabilirler.
Şeker hastalarında sıklıkla karşılaşılan hipoglisemiyi; uzun süreli açlık, insülin ve bazı şeker ilaçlarının dozunun gereğinden fazla olması ve aşırı egzersiz yapılması tetiklemektedir. Diyabetik koma riski, özellikle Ramazan ayı öncesinde kan şekeri kontrollerinin sonuçları iyi olmayan Tip 1 diyabet hastalarında belirgin düzeyde daha fazla görülür. Uzun süre susuz kalmak, hem tansiyon düşmesi, bayılma, düşme ve kırık oluşma riskinin artmasına hem de pıhtılaşma bozukluklarına yol açabilir.
Diyabetli Bireylerin Oruç Tutarken Yapması Gerekenler
Doktorunuz oruç tutmanız için onay verdiğinde, bir diyetisyenden yardım alarak günlük kalori miktarı ayarlanmış ve Ramazan ayına uygun size özel bir beslenme programı uygulayın. Oruç tutmak istiyorsanız Ramazan ayı öncesinde belirli bir süre kan şekeri ölçümlerinizi mutlaka yapmalı, oruç tutarken ve iftar sonrasında da düzenli takip etmelisiniz.
Ramazan ayını sağlıklı ve rahat geçirmek için yapmanız gerekenlere bakalım;
•İftarda çok hızlı yemek yememeli, bütün gün dinlenmede olan bedenimize bir anda yüklenmemeliyiz.
• İftara su ile başlamalı, çorba ile devam edilmeli, çorbadan sonra mutlaka kan şekerinin dengelenmesi için 10-15 dakikalık bir ara verilmelidir.
•Zeytinyağlı veya etli sebze yemekleri, fırın veya haşlama şeklinde yağsız et türleri ana öğün olarak tercih edilebilir.
•Pilav, makarna, mantı, patates ve pide gibi kan şekerini hızlı yükselten besinlerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. İhtiyaca göre 1-2 dilim tam tahıllı ekmek tercih edilebilir.
•İftardan 2 saat sonra mutlaka bir ara öğün yapın. Bu öğününüzde meyve, yağlı tohumlar ve süt ürünlerine yer verebilirsiniz.
•Şerbetli, kızarmış, ağır hamur tatlılarından mutlaka uzak durun
•Çok tatlı tüketmek isterseniz haftada 1 defayı geçmeyecek şekilde, porsiyon kontrolüyle az şekerli sütlü-meyveli tatlılar tercih edebilirsiniz.
•Sahuru kahvaltı gibi planlamalı, yumurta, peynir, az tuzlu zeytin veya kuruyemişlere, çiğ sebze ve tam tahıllı ekmek türlerine sofranızda yer vermelisiniz. Bunlara ek olarak süt, yoğurt veya kefir de tercih edebilirsiniz.
•Günlük su ihtiyacınızı karşılamaya dikkat etmeli, en az 2 litre suyu iftar ve sahur arasında tüketmelisiniz.”  (Cemil Mermertaş)

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.