""

Dr. Karaarslan: Kist Hidatik hastalığı kedi ve köpeklerden bulaşıyor « Yeniufuk Gazetesi

29 Mart 2024 - 01:55

Dr. Karaarslan: Kist Hidatik hastalığı kedi ve köpeklerden bulaşıyor

Yozgat Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Akif Karaarslan, Kist hidatik hastalığının insanlarda karaciğer, akciğer, dalak, beyin gibi iç organlarında kistler oluşturarak ölümüne sebep olabilen bir hastalık olduğunu belirterek, hastalığın kedi ve köpeklerden insanlara bulaştığını söyledi.

Dr. Karaarslan: Kist Hidatik hastalığı  kedi ve köpeklerden bulaşıyor
Son Güncelleme :

23 Ağustos 2017 - 7:00

Halk Sağlığı Müdürü Dr Karaarslan, yaptığı açıklamada Kist Hidatik hastalığının önemine değindi. Dr. Karaarslan, şunları kaydetti: “Hastalık insanlara kedi, tilki ve özellikle de köpekler tarafından bulaştırılmaktadır.
Köpeklerin bağırsaklarında yaşayan parazit yumurtaları köpek dışkısı ile çevreye atılmakta, bu yumurtalar rüzgar ve böceklerle yayılarak yiyeceklere, suya ve toprağa bulaşmaktadır.
Parazit yumurtalarının bulaştığı yiyeceklerin yenilmesi, suların içilmesi sonucu insanların ve otçul beslenen koyun, keçi, sığır gibi hayvanların kesilmesi ve pişmemiş kistli sakatatlarının köpeklere yedirilmesi, hastalığı tekrar köpeklere bulaşmasına neden olmakta, böylece hastalıkta bir döngü meydana gelmektedir.
Pişmemiş kistli organların köpeklere yedirilmemesi, derin çukurlara gömülmesi bu döngünün kırılmasında hayati öneme sahiptir.
Hastalıktan korunmak için, kontrol önlemlerinin alınması, belirtilen mesajların halka verilerek farkındalık oluşturulması gerekmektedir.”
BAYRAM ÖNCESİ MERKEZ VE
İLÇELERİMİZDE HASTALIKLA İLGİLİ EĞİTİMLER VERDİK
Kurban Bayramı öncesi Kist Hidatik hastalığı konusunda merkez ve ilçelerde eğitimler verildiğini kaydeden Dr. Karaarslan, “Bu nedenle, kurban bayramı öncesi Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak, ilimizin merkez ve ilçelerinde vatandaşlarımıza hastalık ve hastalıktan korunma yolları hakkında eğitim çalışması yapılarak Kist Hidatik hastalığı hakkında farkındalık oluşturulmuştur.
Kurban Bayramı öncesi kurban satış yerleri ile kurban kesim yerleri günlük ziyaret edilerek Kist Hidatik Hastalığından korunma önlemlerine yönelik bez (banner) afişler ile İlimiz genelinde bulunan merkez ve köy camilerine, esnaflarımızın iş yerlerine ve kahvehanelere de afişler asılmış olup, halkımıza el broşürleri dağıtıldı.”ifadelerini kullandı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.