Dr. Karaarslan, yaptığı açıklamada mevsim itibariyle kırsal alanlarda kendiliğinden yetişen mantarların çıkmaya başladığını bu nedenle mantarların zehirli mi, zehirsiz mi olduğunun bilinmeden yenilmesi halinde ölümlerin bile yaşanabileceğini vurguladı. Doğada kendiliğinden yetişen mantarları bilmeden tüketilmesinin son derece tehlikeli olduğunu ifade eden Karaarslan, “Eski ve kulaktan dolma bilgilerle, mantarın rengine ve şekline göre zehirli olup olmadığı bilmeden toplamak ve tüketmek adeta zehirlenmelere davetiye çıkarmaktadır.” dedi.
Kırlarda toplanan mantar yerine doğal mantarların tüketilmesini öneren Karaarslan, şunları kaydetti: “Halkımıza önerimiz bilmedikleri mantar çeşitlerinden uzak durmaları. Doğal mantar yerine kültür mantarını tercih etmeleri kendi sağlıkları açısından önemli. Mantar zehirlenmeleri özellikle karaciğer enzimlerinde yükselme böbrek fonksiyonlarında bozulma kan değişimine kadar gidecek hastalıklara sebep olabilir ve ölüme bile sebebiyet verebilir. Yani doğal mantar özellikle hani bilinen mantarlar varsa tabi onlar tüketilebilir. Aksi halde bilinmeden tüketilmesi sakıncalıdır.”
Zehirlenme belirtilerinde en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerektiğini vurgulayan Karaarslan, “Zehirli mantar yenildiğinde belirtileri bulantı, kusma, karın ağrısı, ateş gibi şikayetlerle ortaya çıkmaktadır. Bu tür durumla karşılaşıldığında mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.” diye konuştu.