""

Dr. Kurca: Sigaradan fidanlarımız solmasın « Yeniufuk Gazetesi

26 Nisan 2024 - 01:53

Dr. Kurca: Sigaradan fidanlarımız solmasın

Yozgat Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri OP. Dr. İsmail Kurca, sigara başlama oranlarının 10 yaşına kadar düştüğünü belirterek, ailelere fidanlarımız sigara yüzünden solmasın uyarısında bulundu.

Dr. Kurca: Sigaradan fidanlarımız solmasın
Son Güncelleme :

07 Mart 2017 - 7:00

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op.Dr.İsmail Kurca, her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanılan Yeşilay Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada madde bağımlılığı konusuna dikkat çekti. Dr. Kurca, “Ülkemizde önemli halk sağlığı sorunlarından biri olan ve bağımlılık yaptığı bilinen sigara, alkol ve uyuşturucudur. Madde bağımlılığına başlama yaşı sigara için 10, alkol için 11, uyuşturucu için 12’dir. 9 ile 17 yaş arası gençlerimizin yüzde 16’sı sigara, yüzde 11’i alkol, yüzde 2,9’u uyuşturucu kullanmaktadır. Dünyada yaklaşık 184 milyon kişinin madde bağımlısı olduğu bilinmektedir” dedi.
Sigara kullanımına bağlı ölümlerin Türkiye’de önlenebilir ölümlerin başında geldiğini vurgulayanDr. Kurca, “Bugün kendinize bir iyilik yapın, sigarayı bırakma kararı alın, ertelemeyin yarın geç olabilir.Sigaraya başlama yaşı 10, fidanlarımız solmasın. Çocuklarımızla sağlıklı iletişim kurarak çözemeyeceğimiz bir sorun yok. Sigarayı bırakmayı, ilk çocuklarımıza örnek olmak adına kendimizden başlamalıyız. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız Sağlık Bakanlığının Alo 171 numaralı Sigarayı Bırakma Danışma Hattını arayabilirler. Madde bağımlılığına dikkat çekilmesi ve farkındalık oluşturulması açısından Yeşilay’ın önemi büyüktür. Toplumda birçok olumsuz davranışın temelinde alkollü ve uyuşturucu madde kullanımı yatmaktadır. Alkol ve uyuşturucu madde kullanımı gençler arasında giderek yaygınlaşmakta ve bu da gençleri tehdit etmektedir. Uyuşturucu ve alkol bağımlılarının tedavisi zaman ve sabır ister.
Tedavi altına alınan kişilerin tedaviyi kendilerinin istemesi ve kararlı olması gerekir. Aralık 2015 ayında hizmet vermeye başlayan, 18 yaş ve üzeri hastalarının tedavi görebileceği AMATEM ( Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi)’de bugüne kadar toplam 81 hastayatarak tedavi görmüştür.” diye konuştu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.