""

Dr. Öztürk: Verem, ölümlere ve sakatlıklara neden olan önemli bir hastalıktır « Yeniufuk Gazetesi

25 Nisan 2024 - 00:28

Dr. Öztürk: Verem, ölümlere ve sakatlıklara neden olan önemli bir hastalıktır

Yerköy Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ümit Öztürk,verem hastalığının insanlık tarihi boyunca ölümlere ve sakatlıklara neden olmuş en önemli hastalıklardan birisi olduğunu söyledi.

Dr. Öztürk: Verem, ölümlere ve sakatlıklara  neden olan önemli bir hastalıktır
Son Güncelleme :

25 Mart 2017 - 7:00

Başhekim Dr. Ümit Öztürk, , “24 Mart Dünya Tüberküloz Günü” dolayısıyla yaptığı açıklamada Tüberküloz (verem) hastalığının önemine değindi.
Dr. Öztürk, “Robert Koch tarafından M. tuberculosis basilinin keşfedildiği gün olan 24 Mart 1882 gününe ithafen 1996 yılından itibaren her yıl 24 Mart tarihinde dünya genelinde “Dünya Tüberküloz Günü” olarak kutlanmaktadır. Bu kapsamda her yıl olduğu gibi bu yıl da ülkemizde tüberküloz (verem) hastalığı konusunda toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalıkla ilgili dünyada yaşanılan gelişmelerin paylaşılması amacıyla düzenlenen “24 Mart Dünya Tüberküloz Günü” etkinlikleri çerçevesinde bütün yurtta çeşitli faaliyetler yürütülmektedir.”dedi.
Türkiye’de verem hastası sayıları yıllar içerisinde azaldığını kaydeden Öztürk, “ Yeni tespit edilen tüberküloz hasta sayısı her yıl yaklaşık yüzde 6-7 oranında azalmaktadır. Günümüzde önceki on yıla oranla verem hastası sayısı dörtte bir oranında azalmıştır. 2012 yılında verem savaşı dispanserlerine kayıtlı toplam tüberküloz hastası sayısı 14 bin 691’dir. Hastaların yüzde 59’u erkek, yüzde 41’i kadındır. Yüzde 64’ünde akciğer tüberkülozu varken, yüzde 36’sında akciğer dışındaki organlar ‘lenf bezleri, plevra, kemik, böbrek, beyin’ tutulmuştur. Ülkemizde verem hastalarının tedavileri doğrudan gözetim altında uygulanmakta olup yeni vakalarda tedavi başarısı oranları yüzde 90’lardadır. Bireyin ve dolayısıyla toplumun tüberküloz hastalığından korunmasında en önemli husus, tüberküloz hastalarına erken tanı konması ve en kısa sürede tedaviye başlanmasıdır.
Bu nedenle iki-üç haftadan uzun süren öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, nefes darlığı, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi şikâyetleri olan vatandaşlarımızın verem açısından kontrollerinin yapılabilmesi için en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmesi gerekmektedir.”diye konuştu. Dr, Öztürk, verem hastalığının hava yoluyla bulaşan bir hastalık olduğunu belirterek, “Önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Erken tanı, doğru ve etkin tedavi ile verem hastalığından korunmak mümkündür. Verem hastalığından korunmak ve sevdiklerimizi korumak için bazı kurallara dikkat etmemiz gerekir: Öksürürken mutlaka ağzımızı kapatmalıyız. Kullandığınız mendilleri çöp kutusuna atmalıyız. Ellerinizi sabunla yıkamalıyız. Bulunduğunuz ortamı havalandırmaya özen göstermeliyiz.Verem hastalığının belirtilerini hissettiğinizde en yakın sağlık kuruluşuna başvurmamız gerekir.”ifadelerini kullandı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.