""

Dr. Şahin: Dünyada 325 Milyon kişi Hepatit B ve Hpetit C ile yaşıyor « Yeniufuk Gazetesi

1 Mayıs 2024 - 08:12

Dr. Şahin: Dünyada 325 Milyon kişi Hepatit B ve Hpetit C ile yaşıyor

Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, dünyada Dünyada 325 milyon kişinin Hepatit B ve Hepatit C ile yaşadığını söyledi.

Dr. Şahin: Dünyada 325 Milyon kişi Hepatit B ve Hpetit C ile yaşıyor
Son Güncelleme :

29 Temmuz 2022 - 12:23

Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, dünyada Dünyada 325 milyon kişinin Hepatit B ve Hepatit C ile yaşadığını söyledi.

 

İl Müdürü Fatih Şahin, Dünya Hepatit Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada; Hepatit’in  karaciğerin iltihaplanması olduğunu ifade etti.

Dr Şahin, “ Dünyada 325 milyon kişi Hepatit B ve Hepatit C ile yaşıyor. Hepatit virüsleri nedeniyle her yıl milyonlarca insan kronik karaciğer hastalıkları,kanser ya da ölüm riskiyle karşı karşıya kalıyor. Hepatit B ve C her yıl 1.3 milyon kişinin ölümüne neden oluyor. Hepatit virüsünün 5 çeşidi bulunuyor. Hepatit A; daha çok hijyen koşullarının yetersiz olduğu düşük gelirli bölgelerde öne çıkıyor. Aşısı; çocuklara 18. ve 24. aylarda, risk grubundaki kişilere de en az 6 ay ara ile 2 doz halinde sağlık kuruluşlarımızda ücretsiz uygulanmaktadır. Hepatit B ve Hepatit C; Kontrol edilmemiş kan ve kan ürünlerinin transfüzyonuyla,uygun şekilde steril edilmemiş cerrahi malzemelerin kullanıldığı tıbbi girişimler ya da diş hekimliği müdahaleleriyle,kullanılmış enjektör paylaşımıyla, traş bıçağı, diş fırçası gibi eşyaların paylaşımıyla, uygun şekilde steril edilmemiş araçlarla yapılan dövme, akupunktur ya da vücut takılarının uygulanmasıyla,Hepatit B ve C taşıyıcılarının aile içi temasıyla, anneden bebeğe doğumda ve sonrasında, korunmasız cinsel ilişkiyle bulaşmaktadır. Hepatit B aşısı; bebeklere,ilk dozu doğumda,2. ve 3. dozları ise 1 ve 6 aylıkken, riskli grubundaki kişilere ise 0,1 ve 6 ay takvimi ile 3 doz olarak ücretsiz uygulanmaktadır. Hepatit C virüsüne karşı henüz aşı bulunmamaktadır ancak kullanılmaya başlayan yeni ilaçlarla tedavide yüzde 95’in üzerinde iyileşme sağlanmaktadır.

Hepatit D virüsü, Hepatit B virüs enfeksiyonu olan kişilerde hastalığa yol açar. Hepatit E virüsünün spesifik bir tedavisi ve aşısı yoktur.”ifadelerini kullandı. Alpaslan DEMİR

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.