""

Durmaz:Bu bir rejim değişikliği değil hükümet sistemi düzenlemesidir « Yeniufuk Gazetesi

28 Mart 2024 - 19:21

Durmaz:Bu bir rejim değişikliği değil hükümet sistemi düzenlemesidir

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Yerel Yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, 16 Nisan’da yapılacak olan Referandum halk oylaması için, “Bu bir rejim değişikliği değil, hükümet sistemi düzenlemesidir.”dedi.

Durmaz:Bu bir rejim değişikliği değil hükümet sistemi düzenlemesidir
Son Güncelleme :

25 Mart 2017 - 7:00

MHP’liDurmaz, 16 Nisan’da gerçekleştirilecek olan referandum çalışmaları kapsamında partisinin il teşkilatını ziyaret etti.
Durmaz, burada yaptığı konuşmasında, referandum konu olan anayasa değişikliklerinin kamuoyuna yanlış ve çarpıtılarak sunulduğunu ifade etti.
Anayasa değişikliğinin MHP’nin hassasiyetleri dikkate alınarak yapıldığını vurgulayan Durmaz, “İlla bir değişiklikten bahsedeceksek; bu Meclis Hükümet Sistemi’nden, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçiştir. Bunu bir rejim değişikliği yapılıyor şeklinde sunmak bilgisizlik değilse; çarpıtmadır.”ifadelerini kullandı.
Hiç kimsenin MHP’nin Anayasanın ilk dört maddesi ile Türk ve Türklükle ilgili maddeleri konusundaki samimiyetini sorgulama hakkı ve haddine sahip olmadığını ifade eden Durmaz, MHP’nin rejimin ve Türk Milletinin teminatı olduğunu kaydetti.
Durmaz, şöyle devam etti: “Bu değişiklik durup dururken ortaya atılmamıştır; bu değişiklik değişen şartlar altında devlet ve millet bekası için bir zorunluluk olarak görülmüştür. 15 Temmuz 2016 tarihindeki FETÖ ihanet kalkışması her haliyle Türk Devletinin ve Milletinin bir beka sorunu içinde olduğunu göstermiştir. ‘Önce ülkem ve milletim sonra partim’ diyen siyasal anlayışın kurumu Milliyetçi Hareket Partisi tarafından devlet ve millet bekasında görülün risk ve tehditler üzerine gündeme getirilmiştir 2007 yılında partilerin uzlaşamamasından kaynaklanan bir anayasa değişikliği yapıldı. Bu değişiklik ile parlamentonun yetkisinde olan cumhurbaşkanlığı seçimi halk oylamasına dönüştürülmüştür. CHP bugün olduğu gibi o zaman da çok agresif bir yaklaşım sergileme yoluna gitmiş, parlamentonun önemli bir yetkisinin elinden alınmasına ortam oluşturmuştur. Bize göre, CHP’nin dayatmacı tavırları ve öngörüsüzlüğünden, AKP’nin uzlaşmazlığından kaynaklanan bu değişiklik maalesef hükümet etme sistemi üzerinde önemli bir bozulmaya neden olmuştur. Bu değişiklikle; partili cumhurbaşkanlığı uygulaması fiilen getirilmiştir. Nitekim 2014 Ağustos ayında yapılan Cumhurbaşkanı seçiminde adaylar partiler tarafından gösterilmiş, kampanyalar partiler tarafından yürütülmüştür. Yani 2014 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimi fiili olarak halk nezdinde partili cumhurbaşkanı adayları üzerinden yürütülmüştür. Bu fiili durum bugün en fazla itirazda bulunan CHP sayesinde oluşmuştur. Bu değişikliğin sistem üzerinde neden olabileceği sorunları ise, 2014 yılına kadar, kimse konuşmamıştır. Başka bir ifadeyle, cumhurbaşkanının seçim şekli köklü olarak değiştirilmesine rağmen; görev, yetki ve sorumluluklarının ne olacağı hiç gündeme getirilmemiştir. Değişikliğin neden olduğu iki başlılığın ya da cumhurbaşkanını güçlendiren fiili durumun nasıl aşılacağı hiç tartışılmamıştır”
YÖNETİM SİSTEMİ İLE KARŞI KARŞIYA KALINDI
Ülkede bir yönetim sistemi sorunu ile karşı karşıya kalındığını ifade eden Durmaz, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin hükümet etme sistemindeki fiilen var olan bu yapısal sorunun bir şekilde giderilmesi noktasında hükümeti uyardığını belirtti. Durmaz, “Her gün tartışıldığı halde olan hükümet etme sisteminin düzeltilmesi gerektiğini bize göstermiştir. Çözüm süreci konusundaki görüşlerimizde zerre değişiklik olmadı. Bir defa yapılan düzenleme de dünkü karşı çıktığımız başkanlık sistemi yoktur. Bu, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemidir. Dün karşı çıktığımız HDP, PKK ve FETÖ ile hazırlanan anayasa değişikliği tasarısıdır. Dün karşı çıktığımız altı federasyon üstü başkanlık sistemidir. Dünkü karşı çıktığımız, başkanlık adı altında anayasayı Türk ve Türklükten arındırma oyunudur. Herkesin çözümcü olduğu o dönemde Milliyetçi Hareket Partisi bütün bunlara tek başına bir bozkurt edasıyla direnmiştir. Bugün de aynı yerdedir, yanı görüştedir. O yüzden bilmeyen, duymayan kaldıysa bir daha söyleyeyim: bugün desteklediğimiz anayasa değişikliğinin altı da üstü de üniter yapıya dayanan ‘cumhurbaşkanlığı hükümet sistemidir.”diye konuştu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.