""

ENGELLERE TAKILANLARDAN MISINIZ? « Yeniufuk Gazetesi

26 Nisan 2024 - 13:05

ENGELLERE TAKILANLARDAN MISINIZ?

ENGELLERE TAKILANLARDAN MISINIZ?
Son Güncelleme :

05 Aralık 2016 - 7:00

 

Bugün sohbete güncel bir soru ile başlamak istedim. Çünkü kimilerimiz farkında olmasa da ya da görmezden gelinse de, evvelsi gün önemli bir gündü.

Malum olduğu üzere her yıl 3 Aralık günü Dünya Engelliler Günü olarak kutlanmaktadır.

Farkın damısınız bilemiyorum ama son birkaç yıldır Dünya Engelliler Günü daha da önem kazandı. Türkiye nüfusunun kaçta kaçı engelli? Bu sorunun en doğru cevabı ilgili kurum tarafından şu şekilde açıklanmaktadır. Engelliler İdaresi Başkanlığı’nca yapılan araştırmaya göre, Türkiye nüfusunun yüzde 12,29’unu engelliler oluşturuyor. Bu oranın yüzde 9.70’ini süreğen hastalığı olanlar, yüzde 2,58’ini ise ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma ile zihinsel engelliler oluşturuyor.

Türkiye’de engelli olmak ne kadar zor ise Yozgat’ta engelli olmak kentin yapısına bakıldığında daha zor olduğu görülmektedir.

Dolayısıyla 1992 yılında Birleşmiş Milletlerin kararı ile 3 Aralık “Uluslararası Engelliler Günü” olarak kabul edilmiş; bu karar, 1993 yılı Mart ayında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonunun 1993/29 sayılı bildirisi ile 3 Aralık Gününün tüm dünyada engellilerin topluma kazandırılması ve haklarının “tam ve diğer insanlara eşit ölçüde” sağlanması amacı için çalışılması gereken bir gün olarak tüm dünyaya duyurulmuştur. O zamandan beri 3 Aralık Dünya Engelliler Günü olarak kabul edilmiştir.

Engellilik doğuştan veya sonradan herhangi bir hastalık veya kaza sonucu bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yetilerini çeşitli derecelerde kaybetmiş, normal yaşamın gereklerine uyamama olarak tanımlanmaktadır.

Hatırlatmak isterim ki, engelliler günü dolayısıyla geçen yıl Bozok Üniversitesi tarafından yapılan çalışma engelli vatandaşlara verilen değerin önemli bir göstergesi olmuştu.

Gelin sözü daha fazla uzatmadan bahsettiğim çalışma ile ilgili haberi bir kez daha hatırlayalım.

Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi çalışanları, işitme engelli hastalara daha iyi hizmet verebilmek için işaret dili eğitimi aldı.

Ve farkındalık oluşturmak amaçlayan bir de klip çekimi yapıldı. İşaret dili ile hazırlanan bu klip sosyal medyada tıklanma rekoru kırdı.

Hastanede yapılan çalışmaya işitme ve konuşma engelli hastalar ve yakınları ile sağlıklı ve doğru iletişim kurabilmek, amacıyla düzenlenen işaret dili eğitimi düzenledi. Eğitime 26 personel katıldı.

3 ay süren eğitimde personelin engelli vatandaşlarla daha rahat iletişim kurmaları amaçlanırken, eğitim alan personel bir de klip çekerek eğitimlerini sergilemenin yanında İşaret diline karşı farkındalık oluşturmaya çalıştı. Klipte hastane çalışanları işitme engellilerin sosyal hayatın birçok alanında iletişim konusunda karşı karşıya kaldıkları sorunları video kliple anlatarak her vatandaşın birer engelli adayı olduğu mesajını verdi.

Engelliler Günü bu yıl ise, hafta sonuna denk geldi. Cumartesi günü çeşitli programlar düzenlendi.

Bakım ve Rehabilitasyon Kurumunda düzenlenen programlarda engelli vatandaşlar yalnız bırakılmadı.

Düzenlenen programların yanı sıra Kurum ve kuruluş temsilcileri günün anlam ve önemine ilişkin mesajlar yayınlayarak, duygu ve düşüncelerini kamuoyu ile paylaştı.

Yayınlanan mesajların ortak noktasında şu görüşlere yer verildi;

Engellinin karşılaştığı ‘engelin’ temelinde, sahip olunan ‘özür’ değil; toplumun engelliye karşı geliştirdiği ‘engelleyici tutumlar’ yatmaktadır. Engelliler engelsiz bir yaşamı hak etmektedirler. Bunun için toplumsal yaşama tam katılımın önündeki her türlü engel kaldırılmalı ve eşitlik ilkesi gereğince yaşamın tüm alanlarında desteklenmelidirler. “Kimsenin yarın engelli olmayacağının garanti edilemeyeceği” gerçeğinin sık sık anımsatılması üzerine bina edilen, korkuya dayalı davranışlar yerine; başkalarına karşı da sorumlu olduğumuz bilinci konulmalı ve bu bilincin gereği olan kamusal sorumluluklar yerine getirilmelidir. Engellilerin asıl destekçisi toplum olacaktır. Bu nedenle bir yandan engellileri toplumla uyumlaştırmaya çalışırken diğer yandan da engelli olmayanlara, engellilerin dünyası, koşulları, ihtiyaçları tanıtılmalıdır. Uyum, iki yönlü olursa başarı sağlanabilecektir. Sorun; toplum olarak, devlet olarak, işveren olarak, işçi olarak, sivil toplum olarak, aile olarak, engelli olarak hepimizin sorunudur.”

 

  • Yaptığı çok önemli bir çalışma ile Yozgat’ta engelli vatandaşların yüzünü güldüren Milletvekili!
  • “Yaşama yol ver” adı altında hazırladıkları kampanyanın daha çok dikkat çekmesi için stant açan Kurum!
  • Evde aldığı eğitimde kazandığı başarıyla dikkat çeken genç öğrenciyi hediye ile sevindiren Müdür!

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.