""

“EVET” TARAFINDA GÖRÜNENLER (!)  “HAYIR” VERİR Mİ? « Yeniufuk Gazetesi

24 Nisan 2024 - 05:27

“EVET” TARAFINDA GÖRÜNENLER (!)  “HAYIR” VERİR Mİ?

“EVET” TARAFINDA GÖRÜNENLER (!)  “HAYIR” VERİR Mİ?
Son Güncelleme :

13 Nisan 2017 - 10:11

Referanduma 3 gün kaldı…

Bu anlamda belki de son yazım olacak.

Çünkü aynı konu üzerinde birden fazla yazı kaleme aldığım oldu.

Bugün aynı konu üzerinde birkaç tespit ve tahminimi belirterek noktayı şimdilik koymak istiyorum.

Her ne kadar 16 Nisan’a 3 gün kalmış olsa da, gerek “evet” cephesinde gerekse “hayır” cephesinde görünenler arasında sağlam bir duruş olduğunu düşünmüyorum.

Evvelsi gün gazetemizi ziyaret eden AK Parti AR-GE Başkan Yardımcısı Dr. Osman Coşkun ile yaptığımız sohbet esnasında Sayın Coşkun, Parti genel merkezinde en son yapılan toplantıda alınan önemli bir kararı paylaştı.

Şöyle ki; Herkes kalan süre içinde nazının geçtiği, çok samimi olduğu, talep ettiğinde bu talebi gerisin geri çevirmeyecek, hayır vermeyi düşünen bir kişinin daha evet demesini sağlayacak.

Yani bir gönül seferberliği içinde yapılacak referandumda neticeye güçlü bir şekilde ulaşılmış olacak.

Düşünce son derece güzel ama deyim yerindeyse kalan süre içinde “evet” diyecek her kimse, nasıl olacak da “hayır” cephesinde duran kişi yada kişileri “evet” demeye ikna edecek bilemedim.

Kaldı ki, toplum olarak referandum kültürüne pek alışık olmayan bir yapımız varken, gönül seferberliğinin geç kalmış bir çalışma olduğunda ısrarcıyım.

Bu ısrarımın elbette birçok sebebi var. “Evet” ile “Hayır” arasındaki makas o kadar çok açıldı ki, bunu bir araya getirmek, birleştirmek pek mümkün görünmemektedir.

Çünkü Parti Genel Merkez yöneticileri arasında makas ne kadar açılırsa açılsın, her defasında bir araya gedikleri defalarca görülmüştür. Ancak aynı durum taban için düşünülemez, farklı partilere mensup iki kardeş arasında dahi açılan makas aralığının kısa süre de birleştirilmesi pek mümkün değildir.

Katılır mısınız bilemiyorum ama şimdiye kadar yapılan gerek “evet” gerekse “hayır” çalışmalarına bakıldığında üç öngörüm var. Birincisi Parti Genel merkezleri 16 Nisan’da sandıktan yüzde oranında ne kadar “evet” ya da ne kadar “hayır” çıkacağını kesin olmamakla bildiklerini tahmin ediyorum.

İkincisi ise; Bütün İllerin seçmen profiline bakıldığında hangi İl de “evet” yüzde kaç çıkacağı ya da “hayır” bellidir.

Üçüncü ve son tahminim Yozgat’ta AK Parti ve MHP’nin en son aldığı oylara bakıldığında “evet” oranının yüzde 90’ın altına düşmemesi gerekiyor.

Daha önce yapılan gerek referandum gerekse partilerin aldığı oy oranları dikkate alındığında Yozgat’ın bir kez daha ilk sıralarda yer alacağı görülmektedir.

Faklı bir sonuç çıkması durumda ise, parti çalışmalarının yetersiz oluşundan kaynaklandığını şimdiden söylemek isterim.

Bu konuda yazacaklarım şimdilik bu kadar referandum sonrası ortaya çıkacak kesin sonuçlar üzerine kaleme alacağım yazıda görüşmek üzere, Yozgat’ı yakından ilgilendiren konularda görüşmek dileğiyle

 

  • Karma bir yönetim olmalarına karşında referandumda ortak karar alarak bu kararı kamuoyu ile paylaşan Dernek!
  • Yeni anayasa ile ilgili katılımcılara önemli bilgiler verilmesini bu toplantının gerçekleşmesi için gayret gösteren Başkan!
  • Köy Okullarında teknolojinin imkanlarından öğrencileri faydalandırmak için yapılan çalışmalarda ısrarcı davranan Bürokrat!

 

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.