""

Fatih Sultan Mehmet anlatıldı « Yeniufuk Gazetesi

29 Mart 2024 - 04:30

Fatih Sultan Mehmet anlatıldı

Bozok Eğitim, Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (BEYDER)’in her hafta Cuma günleri düzenlenen sohbetlerinin bu haftaki konuğu Araştırmacı Yazar Yusuf Karakaya oldu.

Fatih Sultan Mehmet anlatıldı
Son Güncelleme :

13 Aralık 2016 - 7:00

Karakaya, sohbetinde, çağ açan ve çağ kapayan hükümdar, Fatih Sultan Mehmet Han’ı anlattı. Sohbetine tarihin milletler için önemini anlatmakla başlayan Karakaya, Cemil Meriç’ten “Geçmişimizi geleceğimizin malzemesi yapmalıyız.” sözünü aktardı ve ‘Geçmiş’in bir arabadaki dikiz aynasına benzetilebileceğini söyledi. Karakaya, “Tarih, kendisinden yolumuzu aydınlatmak için doğrularına başvurabileceğimiz bir hazinedir.” dedi.
Fatih Sultan Mehmet’in yetişme ortamı, hocaları, ilme ve âlime verdiği değer, gece gündüz demeden milleti için gösterdiği gayret gibi yönleri üzerinde ayrıntılı bilgiler veren Karakaya, onun çağları kucaklayan bir hükümdar olduğunu ve batılı bir ilim adamının onu “şarkta doğmuş,şarkta yaşayan bir Garplı”ya benzettiğini belirtti. Fatih’in yetişmesinde babası II. Murat’ın ve Akşemseddin hazretlerinin çok büyük bir rolü olduğunu ayrıca her daim öğrenme aşkı olduğunu bunun için de her gün bir saat kitap okuduğunu belirtti. İstanbul’un Fethi esnasında bile bu ilim aşkından vazgeçmediğini başta Akşemseddin hazretleri olmak üzere yanında 70 kadar alim bulunduğunu ifade etti. Yusuf Karakaya sohbetinin sonunda özellikle gençlere “Bizler belki birer Fatih, Akşemseddin olamayız; fakat onların açtığı yoldan ilerleyebilir,din ve devlet için gayret gösterebiliriz. Bunun için bol bol okumalı, kendimizi geliştirmeliyiz.”dedi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.