""

Gelecek Bozok Teknopark’ta « Yeniufuk Gazetesi

27 Nisan 2024 - 01:11

Gelecek Bozok Teknopark’ta

Teknoparklarda; üründe ve üretimde yeni teknolojiyi yakalamak, katma değeri yüksek ürünleri elde etmek ve o bölgeye sermaye akışını sağlamak, istihdamı artırmak, ülke sanayisini rekabet edilebilir ihracata dönük bir hale getirmek amaçlanıyor. Teknoparklar, üniversite öğretim elemanları, tasarım ve ürün geliştiricileri ile sanayicileri bir araya getirerek devlet teşvikiyle çalışabilecekleri ortak bir alan da sağlıyor.

Gelecek Bozok Teknopark’ta
Son Güncelleme :

09 Mart 2017 - 7:00

2015 yılında kurulan ve Türkiye’nin en genç Teknoparklarından biri olma özelliğini taşıyan Bozok Teknopark, kurulduğu günden itibaren başta Yozgat olmak üzere ülkemiz teknolojisine katkı sağlamaya devam ediyor. 9 Ar-Ge, 3 önkuluçka firmasıyla çalışmalarına devam eden Bozok Teknopark bünyesindeki firmalar kamu kurum ve kuruluşlarından 2 buçuk milyon lira hibe destek aldılar.
Bozok Teknopark ve YOSB El Ele
Yozgat Organize Sanayi Bölgesi ile sıkı ilişkiler içerisinde olan Bozok Teknopark, sanayici ve bilim insanını, ülke ekonomisine katkı vermesi amacıyla bir araya getiriyor. YOSB içerisinde bulunan ve Yozgat’ın dünyaya açılan en önemli ekonomik kapsı olan 32 firma ile Ar – Ge çalışmaları başlatarak katma değeri yüksek ürünleri elde etmek ve ülke sanayisini rekabet edilebilir ihracata dönük bir hale getirilmesi için de adımlar atıldı.
Teknoparklar Beyin Göçünün Önüne Geçecek
Geleceğe emin adımlarla yürümenin ve dünya ile rekabet edebilmenin artık teknoparklardan geçtiğini söyleyen Bozok Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Hikmet Şelli Aybar, “Teknoparkların temel hedeflerinin üniversite ve araştırma merkezlerindeki akademik bilgi ve araştırma potansiyelinin teknolojik ürünlere dönüştürülüp ticarileştirilmesi ve teknoloji transferi için uygun ortam sağlamak, teknoloji odaklı firmaların oluşmasını ve gelişmesini teşvik etmek, firmalar ve kurumlar arası sinerji ve işbirliği fırsatlarını arttırmak, nitelikli kişilere iş ve girişimcilik imkanları sağlamak, beyin göçünü önlemek olduğunu söyleyebiliriz. Bu bağlamda teknoparklar bölgesel ve ekonomik kalkınmada önemli rol oynamaktadır” diye konuştu.
Teknopark Yozgat İçin Büyük Bir Fırsat Niteliğindedir
Bozok Teknopark’ın ülkemizde bulunan en genç teknoparklardan biri olduğuna değinen Aybar, “Bozok Teknopark Türkiye’de ilan edilen 64 Teknopark ve faaliyette bulunan 52 teknoparktan biridir. Bu yönü ile bakıldığında il bazında Türkiye’nin hemen hemen yarısında teknopark var iken diğer yarısında ise henüz yoktur.
Bu kapsamda Bozok Teknopark bölge için hem bir şans hem de bir fırsat niteliğindedir” dedi.
Teknik Desteğin Yanında Ofis Mobilyası Desteği de Sunulmakta
Projesini getiren girişimciye teknik desteğin yanında ofis mobilyası ve teknolojik desteğin de hibe edildiğinin altını çizen Prof. Dr. Hikmet Şelli Aybar, Bozok Teknopark’ın 2013 yılında Resmi Gazetede ilan edildiğini ve hemen akabinde 7 ortaktan oluşan yönetici şirketi kurulduğunu söyledi. Aybar, “Ortaklarımız Bozok Üniversitesi, Yozgat Valiliği İl Özel İdaresi, Yozgat Belediyesi, Sorgun Belediyesi, Akdağmadeni Belediyesi, Yozgat Ticaret Sanayi Odası ve Yozgat Ziraat Odası’ndan oluşmaktadır. Teknoparkların kuruluş sürecine nazaran çok hızlı bir şekilde yaklaşık 1 yılda binasını tamamlamış ve kiracı alımına başlayarak faaliyete geçmiştir. Tefrişat olarak Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan IT ekipmanları olarak 58 masa üstü bilgisayar, firma toplantıları için akıllı tahta, projeksiyon cihazı gibi birçok ekipman teslim alınmıştır.
Ayrıca ofis donanımları olarak da çalışma masası, çalışma koltuğu, bilgisayar masası, toplantı masası, beyaz tahta, kitaplık, dolap gibi tüm ofis mobilyaları temin edilmiştir. Bütün bu donanımlar Bozok Teknopark ‘ta yer alan tüm girişimcilerin kullanımına sunulmaktadır” ifadelerini kullandı.
Teknopark Bünyesinde 2 Buçuk Milyon Lira Hibe Verildi
Prof. Dr. Hikmet Şelli Aybar, “Teknopark 1 yıl gibi kısa bir sürede faaliyete geçmiş 9 firmayı 11 projeyle bölgeye kabul etmiştir. Firma profiline bakılacak olursa, dünyada en çok Ar-Ge’nin yapıldığı ve en büyük bütçenin ayrıldığı medikal ve sağlık sektörünün teknoparkımızın yarısını oluşturduğunu görmekteyiz. Firmalarımız çeşitli kurumlardan yaklaşık 2 buçuk milyon lira hibe almıştır” dedi.
Bozok Teknopark Girişimcilere Büyük Avantajlar Sağlıyor
Bozok Teknopark’ta yer almak isteyen tüm girişimcileri pek çok avantajların beklediğini söyleyen Aybar, Teknopark’ın sağlamış olduğu avantajların girişimcilerin kendi alanlarında ilerlemesi noktasında çok önem arz etmekte olduğuna da değindi. Aybar, “ Teknoparkların sağladığı avantajlar; gelir ve kurumlar vergisi istisnası, gelir vergisi stopajı desteği, gümrük vergisi istisnası, damga vergisi istisnası, sigorta primi işveren hissesi desteği, katma değer vergisi istisnasıdır. Bu istisna ve muafiyetler Teknopark’a proje kapsamında yapılmış olan harcamalar için geçerli ve projenizin niteliğine göre değişiklik göstermektedir. Bu yüzden katılımcıları detaylı bilgi vermek için Bozok Üniversitesi yerleşkesi içerisinde bulunan binamıza bekliyoruz” diye konuştu.
Öğrencilere ve Yeni Mezun Olanlara Büyük Fırsatlar Sunuyoruz
Bozok Teknopark bünyesinde barındırdığı ön kuluçka ve kuluçka merkezinde proje sahibi öğrencilere kira ve diğer giderleri almadan Ar-Ge çalışmalarını yapabilecekleri hazır ofis ortamı sunduklarını söyleyen Prof. Dr. Hikmet Şelli Aybar “ Bunun yanı sıra firma kurma yolundaki aşacakları basamaklar hakkında danışmanlık hizmeti sunuyoruz. Devletten alabilecekleri destek ve hibeler hakkında bilgilendirmeler yapıyoruz. Bu bağlamda Bozok Teknopark Ön kuluçka merkezinde 3 proje sahibi öğrenci Ar-Ge çalışmalarını sürdürmektedir” dedi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.