""

Gizli buzlanmaya karşı hız düşürün « Yeniufuk Gazetesi

19 Nisan 2024 - 20:23

Gizli buzlanmaya karşı hız düşürün

Yozgat Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İlhamı Bakıcı, gizli buzlanma konusunda sürücüleri uyardı.

Gizli buzlanmaya karşı hız düşürün
Son Güncelleme :

12 Aralık 2016 - 8:39

Yozgat’ta kış mevsimiyle birlikte aşırı buzlanma nedeniyle kayganlaşan yollarda maddi hasarlı kazalar meydana geliyor.
Yozgat Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İlhamı Bakıcı, gizli buzlanmanın ne olduğu ve sürücüler için önem arz eden gizli buzlanma için ne gibi önlemler alınabileceği konusunda bilgiler verdi. Bakıcı, genelde yağış olmayan gece saatlerinde görülen buzlanmanın griye yakın mat bir şekilde oluşan zeminde gizli buzlanmanın meydana geldiğini ifade etti.
İleriye doğru bakıldığında yolun yüzeyinde yıldızlanma şeklinde fark edilen gizli buzlanmanın oluştuğu yerlerde aracın tıpkı buzlu yollardaki savrulmaya yakın reaksiyon verdiğini vurgulayan Bakıcı, “Hava sıcaklığının aşırı düşmesinden ve genelde çiğin sabaha karşı yağması sonucu asfaltın kısmen donmasıyla ortaya çıkan gizli buzlanmadan etkilenmeden çıkmak mümkün değildir. Gizli buzlanmadan en az şekilde etkilenmek istiyorsak, mutlaka kış lastiği kullanmalıyız, gizli buzlanma levhalarını dikkate almalı ve hızımızı yükseltmemeliyiz, çiğ yağıyor ya da yağmış ise köprü, viyadük ve rüzgarı yandan alan yollarda hızımızı düşürmeliyiz, öndeki araçla aramızdaki takip mesafesini artırarak 3 katına yani 6 saniyeye çıkarmalıyız, hızımızı vites düşürme sistemiyle azaltmalıyız, gerekmedikçe ani şerit değiştirmemeliyiz, direksiyonu sert bir şekilde sağa sola doğru çevirmemeliyiz, gaz ve fren pedallarına mümkün olduğunca yumuşak basmalıyız” dedi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.