""

Gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor « Yeniufuk Gazetesi

27 Nisan 2024 - 08:25

Gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor

Büyüknefes köyünü tarihte Frigler, Hititler, Romalılar, Bizanslılar gibi bir çok medeniyete ev sahipliği yaparken, köy halkı Tavium Antik Kent kalıntılarının gün yüzüne çıkarılmasını istiyor.

Gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor
Son Güncelleme :

13 Kasım 2023 - 17:01

Galatların başşehri Tavium Antik kenti kalıntılarının yer aldığı Büyüknefes köyünde yıllar önce antik kente ait birçok eser çeşme, okul, ahır, duvar, mezarlık gibi yapılarda kullanılmıştı.
Büyüknefes Köyü Muhtarı Mustafa Akyol, “Resmi Gazete’de de yayınlanmasına rağmen köyümüzde resmi kazı başlamadı. Yozgat Bozok Üniversitesi Savaş Altun başlayacaktı. Ayrıyeten İngiliz bir ekibi de başlayacaktı. Şu anda başlanmadı. Beş yıldır yapılacak, halen uğraşılıyor, yapılmıyor. 10 sene önce arazide çıkan eski tarihi taşları sağ olsun eski muhtarımız getirdi, burada açık hava müzesi yapıldı. Gelen giden ziyaret ediyor. Kalelerimiz, lahit, mozaiğimiz duruyor ama kazı bir şekilde olmadı’’ dedi.
Köy halkından Yaşar Karakoç ise “Burada kazı yapacaklardı. Altında tiyatro varmış ama çok derindeymiş. Ondan sonra ne olduysa gelip çıkmadılar. Buradan heykel çıktı, kadın heykeli çıktı. Yozgat Müze Müdürlüğü aldı, gitti. İki kale var, biri küçük kale bu yanda, öteki tarafta büyük kale” diye konuştu. Haber Merkezi

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.