Kabul etseniz de, etmeseniz de “işsizlik sorunu” gün gibi ortada…
Bu sorun sadece Yozgat’ın sorunu olmadığını herkes biliyor. Ancak bir takım yanlış politikaların sonucu olarak her geçen gün dağ gibi büyümeye devam eden “İşsizlik ve İstihdam sorunu” Yozgat’ın en büyük ve en önemli sorunudur.
Bu sorunun üstesinden gelmek için öncelikle Kamu Kurumları gereken çalışmayı yaparak, gerekli tedbir ve önemleri almalıdır.
* * * *
Şimdiye kadar alındığı ileri sürülen tedbir veya önlemler yetersiz kalmış olacak ki, halen işsizlik sorun olmaktan çıkmadı.
Yozgat’ta son zamanlarda yapılan hemen her toplantının baş gündemi olmaya başlayan “İşsizlik ve istihdam sorunu” yine gündem olmaya devam ediyor.
Evvelsi gün İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısında bu konu tekrar gündeme geldi. Vali Kemal Yurtnaç bu konuda yaptığı açıklamada dikkat çeken bir ifade kullandı! “Yozgat’ta 13 bin İşsiz var, her yıl 10 bin tarım işçisi geliyor” dedi.
Tespit doğru, verilen rakamlar da doğru olabilir ancak meseleyi “işsizlik konusu” ile bağlantı kurmak çok mantıklı gelmedi.
Yozgat’a her yıl Doğu ve Güney Doğu İl’lerinden gelen tarım işçileri aynı zamanda mevsimlik işçilerdir. Bu insanlar gelir, araziye çadırlarını kurar, birkaç ay çalışır sonra memleketlerine dönerler…
Bizim derdimiz yerli halkın işsiz ve istihdam sorunu ile karşı karşıya kalmasıdır. Belki yerli halkın bir kısmı iş beğenmiyor olabilir ama 13 bin işsizin tamamı aynı düşünceye sahip gibi düşünmemek lazım.
Bu konuda dikkate alınmasını arzu ettiğim birkaç madde halinde sorunu çözmek adına teklim olacaktır.
Teklifim şunlar:
İşsizliği ortadan nasıl kaldırabiliriz?
Birinci teklifim; Yozgat’ta üretim sektörünü canlandırmadan bu sorunu çözmek mümkün değildir…
İkinci teklifim; Ya da sanayiye dayalı tarım ve hayvancılık alanlarını geliştirmeden bu sorunun ve diğer sorunların üstesinde gelinemez.
Üçüncü teklifim; Daha önce de yazmıştım, özel teşvik yasaları çıkartılmalı. Yozgat gibi geri kalmış, göç veren İl’ler bu yasa ile kalkındırılmalıdır.
Dördüncü teklifim; Kamu Kurumları (Özellikle Üniversite camiası) yaptıkları ve yapmayı planladıkları bütün harcamaları başka şehirlerden temin etmek yerine Yozgat’ı tercih etmeliler.
Beşinci teklifim; Sivil Toplum Kuruluşları proje üreterek, bağlı bulundukları genel merkezlerden yatırım amaçlı ekonomik destekler alarak, bu kaynakları doğru kullanmalılar.
Bu çalışmalar hayata geçtiğinde hep birlikte göreceksiniz ki; Yozgat’ta göç tersine başlamış, ekonomik kalkınma sağlanmış olacaktır. Vatandaş bu yaşananlara karşı kendini güvende hissederek, yastık altındaki kaynakları yeni iş sahaları oluşmak için kullanmaya başlayacaktır. Hatta bankalarda faizde yatan paralar dahi ekonomiye kazandırılacaktır.