""

Haceş’e ziyaretçi akını « Yeniufuk Gazetesi

17 Mayıs 2024 - 04:44

Haceş’e ziyaretçi akını

Aydıncık ilçesinde, emekli polis memuru Erdal Ertuğrul bin 500 rakımlı orman köyündeki evini otantik eşyalarla müze haline getirirken, müze ev yoğun ilgi görüyor. Ayda yaklaşık 2 bin kişinin ziyaret ettiği müze evde bin 500’den fazla otantik eşya bulunuyor.

Haceş’e ziyaretçi akını
Son Güncelleme :

11 Temmuz 2023 - 17:18

İstanbul’dan üç grup halinde Anadolu’ya geçen Çerkezlerin Yozgat’ta kurdukları üç köyden biri olan Aydıncık ilçesinin bin 500 rakımlı orman köyü Ağıllı’da bulunan otantik eşyaların sergilendiği müzeye olan ilgi her geçen gün aratarak devam ediyor.


Çerkezce de oda anlamına gelen “Haceş” adının verildiği müze evi her ay yaklaşık 2 bin kişi ziyaret ediyor. Polis Memuru Erdal Ertuğrul, Yaklaşık 10 yıldır köyündeki evinde biriktirdiği bin 500 civarındaki antika eşyalar ile bir müze oluşturdu. Vatandaşların da katkılarıyla topladığı eski eşyaları önce evinin yanına yaptığı bir odada, şimdi ise evinin tamamı ve bahçesinde sergilemeye devam eden Ertuğrul, oluşturduğu müze evin ziyaretçi akınına uğradığını söyledi.


Çoğunluğu bir asra dayanan eşyaları ‘Haceş Müze Evi’ adını verdiği mekanda sergilediğini vurgulayan Ertuğrul, Yozgat’tan Çorum’dan Tokat’tan Amasya’dan ziyaretçilerin geldiğini, üniversite öğrencilerinin, akademisyenlerin müzeye hayran kaldıklarını vurguladı. İçerisinde gramofondan kasetçalara, topraktan yapılan ambardan, yayıklara, Kurtuluş Savaşı’ndan kalan tüfeklerden çeşitli silahlara kadar birçok eşyayı barındıran müze evi, sosyal aktivitelerin yapıldığı bir mekan haline de geldi. Ertuğrul, ‘’Kültürümüzü yeni nesillere aktarmak için çalışıyoruz. Haceş Çerkezce oda demek. Eskiden her köyde bu odalar bulunurdu. Misafirler ağırlanır, sohbetler edilirdi. Köyün önemli kararlarının alındığı yerdi bunlar. Biz de bu kültürü yaşatmak için müzemize Haceş adını koyduk’’ dedi.


Müzenin 7/24 ziyaretçilere açık olduğunu vurgulayan Ertuğrul, gelen konukların oturup, kendi aralarında sohbet ettiklerini, eşyaları inceleyip bilgi edindiklerini anlattı. Ertuğrul, ‘’Araştırmacılar, öğrenciler, gençler buraya geliyorlar, sanatçılardan da gelenler var. İnceliyorlar, bilmedikleri eşyalar hakkında bilgi alıyorlar, fotoğraf çektiriyorlar. Gramofon, kasetçalar, topraktan yapılan mutfak eşyaları, yayıklar, Kurtuluş Savaşı’ndan kalan tüfekler, çeşitli silahlar ile tarihe de ışık tutan müzeye yeni otantik eşyalar da ziyaretçilerimiz tarafından getiriliyor. Sosyal aktivitelere de ev sahipliği yapıyoruz. Evliliğe ilk adım atan genç çiftlerin, sünnet çocuklarının, yaş gününü kutlayanların fotoğraf albümlerini süslüyor müzemiz’’ dedi.


YODES’TE ZİYARET ETTİ
Yozgat’ta yeni kurulan Yozgat Kültür ve Tanıtım Derneği üyeleri de hafta sonu Haceş’i ziyaret ettiler. Yozgat Kültür ve Tanıtım Derneği Başkanı Meltem Yılmaz, yeni kurulan derneklerinin üyeleriyle birlikte hafta sonu kültür gezisi düzenlediklerini söyledi. Gerçekleştirdikleri kültür gezisi kapsamında Aydıncık ilçesinde bulunan Heceş Müze Evi’ne ziyaret ettiklerini dile getiren Yılmaz, ‘’Yüzlerce otantik eşyaların bulunduğu müzeye hayran kaldık. Heceş’te geçmişe, çocukluğumuza yolculuk yaptık. Otantik bir ortamda da yemeğimizi yedik. Haceş Müze Evi’ni oluşturan bizlere kapısını açan Emekli Polis Memuru Erdal Ertuğrul’a çok teşekkür ediyorum. 7’den 77’ye herkesin görmesi gereken bir mekan olduğunu düşünüyorum’’ dedi. Haber Merkezi

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.