""

İstiklal Marşının kabulü ve Milli Şair Ersoy’u anma programı düzenlendi « Yeniufuk Gazetesi

29 Mart 2024 - 17:34

İstiklal Marşının kabulü ve Milli Şair Ersoy’u anma programı düzenlendi

Bozok Üniversitesi tarafından İstiklal Marşının kabulünün 96. Yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma programı düzenlendi.

İstiklal Marşının kabulü ve Milli Şair Ersoy’u  anma programı düzenlendi
Son Güncelleme :

15 Mart 2017 - 7:00

Bozok Üniversitesi Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa Vali Yardımcısı Şükrü Çakır, Belediye Başkan Yardımcısı Talip Karslıoğlu, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Salih Karacabey, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şenol Akın ve Prof. Dr. Hikmet Şelli Aybar, fakülte dekanları, daire müdürleri, akademik ve idari personel ile öğrencilerimiz katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan programının açılış konuşmasını Bozok Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hatice Mumyakmaz yaptı. Yrd. Doç. Dr. Mumyakmaz konuşmasında Millî Mücadele ruhunu, nesilden nesile aktaran İstiklâl Marşı’nın Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınış sürecini anlattı.
Mumyakmaz, “İstiklâl Marşımızda bayrak, hilal, yıldız,hak, hürriyet istiklal, yurt, millet, ırk,vatan kahramanlık gibi milli kavramlarla iman, şahadet, helal,cennet, Huda, ezan, mabed, vecd gibi dini motifler birbiriyle uyum halinde zengin bir belagatle kullanılmış,Milli Mücadele’yi gerçekleştiren milletin ruhunda mevcut iki önemli kavram, İstiklâl Marşı’nın da iki temel temasını oluşturmuştur.Müslüman Türk milletinin ulvi değerleriyle birlikte millet olma şuurunu simgeleyen, İstiklâl Marşımızın kabulünün 96. yılını kutluyor, Allah bu millete bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın diyorum.” dedi.
Milletlerin tarihinden gerçekten unutulmayacak zamanlar, anılar, şahıslar ve şiirlerin olduğunu ve bunu her milletin tarihinde bunu görmenin mümkün olduğunu belirten Rektörümüz Prof. Dr. Salih Karacabey, “ Bizim tarihimize baktığımızda her döneminde birden fazla kahraman ve birden fazla destan bulmak mümkün.
Yakın tarihimizde önemli şahsiyetlerden biri olan Mehmet Akif Ersoy’un bugün gençliğimiz tarafından yeteri kadar anlaşılamıyor olması bizim için gerçekten üzüntü vericidir. Mehmet Akif Ersoy’un kullandığı dilin saf ve arı bir Türkçe olmasına rağmen bugüngençliğimizin anlayamıyorolması bizim için büyük bir kayıptır.” dedi.
Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Karacabey’de Mehmet Akif Ersoy’un unutulmaması gereken fikir adamlarından biri olduğunu belirtti. Rektör Karacabey, “Özellikle üniversite gençliği Mehmet Akif Ersoy’un Safahatı’nıda, Asımın Nesli’nide mutlaka okumalıdır. İstiklâl Marşımıza gelince içerisinde milli ve dini, bizim kültürümüze ait her şeyi bulmam mümkündür.Öyle kapsamlıdır ki Allah bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın bu millete. Bundan daha güzeli hiçbir zaman ifade edilemez yazılamaz. Orada ifade edilen değerlere sımsıkı sarılmak suretiyle bu millete her zaman İstiklâl Marşı yazdıracak kadar saldırıların üzerimize geldiğine ve geleceğine, buna karşı bizim hazır olmamız gerektiğine, daima uyanık, sosyal bütünlüğünü korumuş, ilim, irfan sahibi nesiller olarak bu toprakları başkasına teslim etmemek üzere gece gündüz çalışmaya hazır olmamız gerektiğini İstiklâl Marşımızın dizeleri bizi uyarıyor ve ifade ediyor.” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Açık tarafından “Mehmet Akif Ersoy’un Fikir Dünyası” konulu konferans verildi. Prof. Dr. Açık, Mehmet Akif’in hayatı, kişiliği, Safahat adlı eserinin fikir dünyası hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Programın sonunda Rektör Prof. Dr. Karacabey tarafından Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Fatma Açık’a plaket takdim edildi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.