""

İtalya Başbakanı Conte’nin girişimleri Türk tarafını ikna edemedi « Yeniufuk Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:09

İtalya Başbakanı Conte’nin girişimleri Türk tarafını ikna edemedi

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye’nin İtalya’da düzenlenen Libya Konferansı’ndan, “Türkiye’nin sürecin dışında tutulmak istenmesini” toplantıya katılmayarak tepki göstermişti.

İtalya Başbakanı Conte’nin  girişimleri Türk tarafını ikna edemedi
Son Güncelleme :

19 Kasım 2018 - 9:26

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye’nin İtalya’da düzenlenen Libya Konferansı’ndan, “Türkiye’nin sürecin dışında tutulmak istenmesini” toplantıya katılmayarak tepki göstermişti.
İtalyanların, Akdeniz’deki önemli aktörlerden Türkiye’yi dışlayan “mini toplantı” hamlesi üst düzeyde temsil edilen Türkiye’nin konferanstan çekilmesine neden olmuştu.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hemşerimiz Fuat Oktay’ın bu davranışı ülke genelinde olduğu gibi Yozgatlı hemşerilerinin de takdirini topladı.
İtalya Başbakanı Guiseppe Conte’nin, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ı kararından döndürmek için iki kez bizzat gelerek kendisiyle görüşmesi ve mekik diplomasisi yürütmesi Türk tarafını kararından döndürmedi. Türk heyetine başkanlık yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, geçen hafta Pazartesi akşamı Palermo kentine gelerek İtalya Başbakanı Guiseppe Conte ile görüştü. Bununla birlikte dün İtalyanların “mini toplantı” hamlesi üst düzeyde temsil edilen Türkiye’nin konferanstan çekilmesine neden oldu. Conte, bu toplantıda çekilen fotoğrafları sosyal medya hesabından paylaşarak “İtalya, Akdeniz’in başrol oyuncularını bir araya getiriyor ve Libya için diyaloğu yeniden başlatıyor.” ifadesini kullandı.
Türkiye’yi dışlayan olaya sert tepki gösteren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hemşerimiz Fuat Oktay, “Yapılanın kabul edilemez olduğunu” muhataplarına bildirmesinin ardından konferansı terk etme kararı alarak ana oturumlar öncesi çekilen aile fotoğrafına da katılmadı. Türkiye’nin yer almadığı toplantıların sürece katkı sağlamayacağı, gayriresmi yapılan toplantının sürece zarar vereceği değerlendirmesinin ardından Oktay, basın açıklaması yaparak konferansın düzenlendiği oteli terk etti. Oktay’ın kararlı tutum sergileyerek Türkiye’nin çıkarları doğrultusunda hareket etmesi, Libya ile geçmişten bu yana köklü bağlara sahip Türkiye’nin “konferans içinde konferans” yapılmasına “haklı tepkisi” olarak yorumlandı. Öte yandan, Conte’nin Oktay’ı kararından döndürmek için iki kez bizzat gelerek kendisiyle görüştüğü ve mekik diplomasisi yürüttüğü öğrenildi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.