""

KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ VE CİNNET GEÇİREN EVLİLİKLER « Yeniufuk Gazetesi

20 Nisan 2024 - 10:37

KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ VE CİNNET GEÇİREN EVLİLİKLER

KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ VE CİNNET GEÇİREN EVLİLİKLER
Son Güncelleme :

14 Mart 2017 - 7:00

Bir hafta önce kutlandı Kadınları anma günü…

8 Mart Dünya Kadın Emekçileri Anma günü dolayısıyla onlarca etkinlik, paneller düzenlendi, konferanslar, seminerler verildi önemli konuşmacılar tarafından.

Lakin ülkemizde 8 Mart günün ne anlama geldiğini tam manası ile anlaşıldığını şahsen düşünmüyorum.

Neden mi? Bütün sebepleri buradan sıralamaya kalkarsak kitap olacaktır ama kısaca anlatacak olursak, günlük yaşam içerisinde olup-bitenleri görmeden ya da görmezden gelinerek yapılan hataların karşılığı günümüzde kadınlar üzerindeki şiddet zirve yapmıştır.

Bugün şiddete maruz kalan kadınların durumları başka alanlarda mazeret gösterilir olmuştur. Daha doğrusu bir kimsenin tasvip etmediği şiddet olayları güzel devam eden evliliklere dahi yansıyarak aynı kaderi paylaşmak durumunda kalmıştır.

Dolayısıyla Kadın-Erkek eşitliği ya da Evlilikleri düzenleyen Türk Ceza Kanunundaki anlaşılmayan maddeler diret olarak evliliklere yansımasıyla telafisi mümkün olmayan sonuçlar ortaya çıkmıştır.

Kadın-Erkek eşitliği ya da Evlilikleri düzenleyen Türk Ceza Kanunundaki durumlar öyle bir hal almış ki, bu durum karşısında Hukukçular dahi bazen işin içinden çıkamayabiliyorlar.

Bu konuda geçtiğim hafta sonunda Yozgat Baro Başkanlığı tarafından “Boşanma Hukuku ve Mal Rejimi” Konulu Sempozyum düzenlendi.

Grandser Otelde düzenlenen sempozyuma konuşmacı olarak katılan Yargıtay 2. Hukuk Daire Başkanı Ömer Uğur Gençcan,

avukatlara 194. madde gereğince bir avukatın somutlaştırma yükünü, son çıkan Yargıtay içtihadı birleştirme kararları karşısında delil bildirmeleri, vakalarını ileri sürülmesi, delillerin ileri sürülmesi, ön incelemenin yapılması, tanıkların dayanılması, gösterilmesi ve bu delilin toplanılması tahkikatın gerçekleştirmesi, sözlü yargılama, özel ve genel boşanma sebepleri, ortak velayet, anlaşmalı boşanma, evlenen kadının, kızlık soyadını kullanması, istinafın eksik tanık dinleme, yargılamalarının yapılması, tebligatların incelenmesi, mal rejiminin de zaman aşınması konuları hakkında bilgiler aktardı.

Yoksulluk nafakası talebi konusunda başka bir avukatın sorduğu soruya Ömer Uğur Gençcan, eskiden boşanma avukatlığının çok kolay olduğu yanıtını verdi.

Gençcan, yeni HMK ile klasik boşanma dava dilekçelerinin sona erdiğini hatırlattı.

Yeni HMK’nın Tekzip ilkesinin uygulandığı müthiş bir kanun olduğunu aktaran Yargıtay 2. Hukuk Daire Başkanı Ömer Uğur Gençcan, boşanma davalarında avukatlık yapmanın yetenek istediğini ifade etti.

Konu hukuka indirgendiğinde maddeler uzayıp gitmektedir. Bitmekle karşı karşıya kalan ya da yolunda gitmeyen evliliklerin hukuka yansımasına bakıldığında mahkeme koridorlarında yaşanan sürecin başkaca aile bağlarına da zarar verdiği yapılan istatistiklerden görülmektedir.

  • Cenaze ve taziye dolayısıyla geldiği Yozgat’ta yakın çevresine gündeme dair konularda açıklamada bulunan Genel Başkan!
  • Çanakkale ile ilgili konferansta yapılan konuşmalardan bir hayli duygulanan, bu durum karşısında çevresini de duygulandıran Başkan!
  • Düzenlenen toplantıda hemşerilerinin davetine icabet ederek, birlik ve beraberlik mesajı veren Bakan!

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.