""

Kadına yönelik aile içi şiddet eğitimi verildi « Yeniufuk Gazetesi

29 Mart 2024 - 15:59

Kadına yönelik aile içi şiddet eğitimi verildi

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından yürütülmekte olan ”Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadele” programı kapsamında Yozgat Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından aile sağlığı merkezlerinde görev yapan aile hekimlerine ve aile sağlığı elemanlarına yönelikaile içi şiddetle mücadele eğitimi verildi.

Kadına yönelik aile içi şiddet eğitimi verildi
Son Güncelleme :

17 Kasım 2016 - 7:00

Psikolog Volkan Doğan ve Sosyal Çalışmacı Duygu Özer tarafından düzenlenen hizmet içi eğitimde aile içi şiddetin doğurduğu sonuçlar ele alındı.
Psikolog Volkan Demir, eğitimde yaptığı konuşmada, kadınlara yönelik aile içi şiddet, temel insan hakları ve özgürlüklerinin ihlali olduğu, kadınların ve erkeklerin arasındaki eşit olmayan güç ilişkilerinin bir sonucu olarak ortaya çıkan önemli bir sorun olduğunu söyledi.
Demir, “Kadınların sakat kalmalarına ve ölmelerine yol açan nedenlerin başında kadına yönelik aile içi şiddet gelmektedir. Ayrıca bu şiddet kadınların iş gücü kaybına, sağlık hizmetlerine başvuru sıklıklarının artmasına neden olarak ekonomik kayba da yol açmaktadır. Bu özellikleri ile kadına yönelik şiddet, bir halk sağlığı sorunu olarak ta kabul edilmektedir.
Kadına yönelik şiddet, kadının fiziksel, cinsel veya psikolojik zarar görmesiyle veya acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel olan hareketlerdir. İster kamusal, ister özel alanda olsun kadına yönelik her türlü baskı yöntemi şiddettir.”dedi.
Psikolog Demir, kadına yönelik şiddeti şöyle sıraladı:“Tokat atmak, dövmek, vurmak, itmek, ısırmak, kemiklerini kırmak, duvara vurmak, saç çekmek, tekmelemek, bıçak çekmek, yaralamak, yakmak, boğazlamak, silahla yaralamak, öldürmeye kalkışmak vb. Sözel Şiddet: Aşağılayıcı sözler söylemek, zaafları ile alay etmek, aşırı genellemeler yapmak,suçlamak,küfür etmek,küçük düşürmek,hakaret etmek, kadını tehdit etmek,”
Ekonomik şiddet: “Evin masraflarını karşılamamak, aile bireylerine gerekli harçlığı vermemek,eşin çalışmasına izin vermemek,çalışan eşin parasını elinden almak “
Cinsel Şiddet: “Evli olduğu kişi bile olsa kadını istemediği yerde, istemediği zamanda ve istemediği biçimde cinsel ilişkiye zorlamak, cinsel içerikli imalarda bulunmak, fuhuşa zorlamak,cinsel yaşamlarında kadını aşağılayıcı davranışlar yapmak”
Psikolojik Şiddet: “Eşle doğrudan iletişimi kesmek, onunla konuşmamak, surat asmak, eşin kendisini ifade etmesini, görüş ve düşüncelerini açıklamasını engellemek,zaaflarıyla alay etmek, kadını sürekli eleştirmek”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.