""

Kapusuzoğlu: Tarih anekdotlarla öğrenilir « Yeniufuk Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:41

Kapusuzoğlu: Tarih anekdotlarla öğrenilir

Emekli öğretmen ve yazar Ertuğrul Kapusuzoğlu, tarihi bilmenin tarihi olayları kronolojik olarak bilmek olmadığını belirterek, tarihin anekdotlarla öğrenilebileceğini söyledi.

Kapusuzoğlu: Tarih anekdotlarla öğrenilir
Son Güncelleme :

08 Kasım 2018 - 7:00

Emekli öğretmen ve yazar Ertuğrul Kapusuzoğlu, tarihi bilmenin tarihi olayları kronolojik olarak bilmek olmadığını belirterek, tarihin anekdotlarla öğrenilebileceğini söyledi.
Bozok Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği (BEYDER)’in “Cuma Sohbetleri”nin bu haftaki konuğu Emekli Öğretmen-Yazar Ertuğrul Kapusuzoğlu oldu.
Kapusuzoğlu’nun “1.Dünya Savaşı ve Milli Mücadelede Köşe Taşı Olaylar” başlıklı sohbetine gençler yoğun ilgi gösterdi.
Kapusuzoğlu, “Tarih bilmek tarihi olayları kronolojik olarak bilmek demek değildir. Tam aksine olayların cereyan ettiği zamanki ülke ve dünya şartlarını bilmek, taraflar arasındaki olayları ve tarafların nasıl tavırlar sergilediklerini bilmek ve sebep sonuç ilişkilerini tahlil edebilmektir. Aksi takdirde bu çerçevede bilinmeyen tarihi olaylar yeni yaşanan gelişmelerde rehberlik oluşturmazlar. Tarihi ve tarihi hadiseleri daha iyi anlayabilmek için tarihi şahsiyetlerin yaşadığı hadiseler karşısında nasıl tavır aldıklarını bilmek çok önemlidir. Tarihi şahsiyetlerin hayatlarındaki bu tavırlar, bu anekdotlar onları ve olayları anlamamıza yardımcı olurlar. Yoksa tek başına bir tarihi şahsiyeti durduğumuz yerden kahraman veya hain ilan etmek ilmi bir tutum değildir. Bu yaklaşımla 1. Dünya Savaşı’na ve sonrasında Milli Mücadele’ye bakılmalıdır. Bu bakış açısı dönemin şahsiyetlerinin ve olaylarının daha iyi tanınmasına ve anlaşılmasına vesile olacaktır.”diye konuştu.
Program sonrasında katılımcılara gelenek haline gelen tavuklu pilav ikram edildi. Daha sonra günün anısına BEYDER Genel Başkanı Aydoğan Bilir tarafından Kapusuzoğlu isminin yazılı olduğu bir tabak hediye edildi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.