""

Karaaslan: Belirtilere dikkat edin « Yeniufuk Gazetesi

26 Nisan 2024 - 02:29

Karaaslan: Belirtilere dikkat edin

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Akif Karaarslan, halk arasında MS hastalığı olarak bilinen multiple skleroz hareket aksaklığının kaslarda güçsüzlük, kısmi felç, dengesizlik, konuşma ve görme bozuklukları gibi çeşitli belirtilerle ortaya çıkabildiğini söyledi.

Karaaslan: Belirtilere dikkat edin
Son Güncelleme :

31 Mayıs 2017 - 7:00

Dr. Karaarslan, “Multipl Skleroz hastalığını kitlelere duyurmak ve farkındalık yaratmak adına Uluslararası MS Federasyonu ve Dünya Sağlık Örgütünün ortak kararları ile her yıl Mayıs ayının son Çarşamba günü, ”Dünya MS Günü” ilan edilmiştir” dedi.
Ataklar halinde görülen MS’in , erkeklere oranla kadınlarda 2 kat fazla görüldüğünü dile getiren Dr. Karaarslan, “ MS beyin ve merkezi sinir sistemini etkileyen bir hastalık. Nedenleri tam olarak bilinmese de meydana gelen yanlış kodlama sonucu bağışıklık sistemi, vücudun herhangi bir bölümünü yabancı olarak tanımlar ve ona karşı savaşır.
Bağışıklık sisteminin saldırdığı ve harap ettiği sinire göre MS hastalığı farklı bulgular ortaya koyar. Ataklar halinde kendini gösteren MS hastalığı, her kişide farklı şiddet, sıklık ve bulgularla ortaya çıkabilir. Genelde hastalığın 30-40 yaş aralığında görülür.
Genetik yatkınlık ve yetişkin çağlarda alınan virüslerin neden olabileceği MS hastalığına entelektüel, çalışan kadınların yakalanma oranı daha fazla. MS hastalığı kadınlarda çocuk sahibi olmayı kısıtlamaz.
Hatta hamilelik sürecinde atakların azaldığı gözlemlenmektedir.” ifadelerini kullanıyor” diye konuştu.
BU BELİRTİLERE
DİKKAT!
MS hastalığının verdiği belirtiler hakkında bilgilendirme yapan Dr. Karaarslan, “Algıda değişiklikler, kaslarda güçsüzlük, anormal kas spazmları, hareket aksaklığı, dengede durmada zorluklar, konuşma bozuklukları, yutmada zorluk, görme bozuklukları, aşırı yorgunluk, akut veya kronik ağrılar, idrar kesesi ve bağırsaklarda şikâyet ve depresyon. MS hastalığının teşhisi için hastanın hikâyesinin bilinmesi gerekiyor.
Ayrıca MR çekilmesi ve beyin omurilik sıvısının tahlil sonuçları da MS hakkında bilgi veriyor.
Tam tedavisi bulunmayan MS hastalığının ataklarını ve olağan atakların etkilerini azaltmaya yönelik tedaviler uygulanıyor. MS hastalarının çalışmasında herhangi bir engel bulunmamaktadır. Fonksiyonel kayba göre fiziksel güç isteyen ve vardiyalı işlerde çalışmamak gerekir.
Aşırı yorgunluklardan kaçının. Sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Günlük yürüyüş ve egzersizler yapın. Özellikle kış aylarında görülebilen ağır enfeksiyonlara karşı dikkatli olun. Aşırı sıcaklardan kaçının. Hamam, sauna gibi sıcak ortamlar yerine serin suda banyo almaya dikkat edin” ifadelerine yer verdi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.