""

Karacabey: Vatanperver bir gençliğin yetişmesinde İlahiyat Fakültesi önemli « Yeniufuk Gazetesi

20 Nisan 2024 - 02:06

Karacabey: Vatanperver bir gençliğin yetişmesinde İlahiyat Fakültesi önemli

Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Karacabey, Türkiye’yi 15 Temmuz’a getiren olayın arkasında gençliğin dinini doğru ve yeteri kadar öğrenmediğinden kaynaklanan aldatılmışlığın olduğunu belirterek, inançlı, vatanperver bir gençliğin yetişmesinde İlahiyat Fakültelerinin önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Karacabey: Vatanperver bir gençliğin  yetişmesinde İlahiyat Fakültesi önemli
Son Güncelleme :

12 Kasım 2016 - 7:00

Bozok Üniversitesi Bilal Şahin İlahiyat Fakültesi organizasyonuyla düzenlenen “V. Hadis İhtisas Toplantısı ve Hadis Algısı Çalıştayı” başladı.
Üniversitenin Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen çalıştayın açılış toplantısına, Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hatiboğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Selçuk Yıldırım, Belediye Başkan Yardımcısı Talip Karslıoğlu, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Salih Karacabey, Rektör Yardımcısı Şenol Akın, Rektör Yardımcısı ve Bilal Şahin İlahiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Kadri Özköse, Rektör Yardımcısı Hikmet Şelli Aybar, fakülte dekanları, öğretim elamanları ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının arından program Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Kadir Demirci tarafından Kur’an tilavetinin okunması ile devam etti. Çalıştayın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Salih Karacabey, 15 Temmuz sürecinin yaşanmasına neden olan sebepleri ve İlahiyat Fakültelerinin önemine işaret etti. Prof. Dr. Karacabey, “Yakın tarihte belki devamında doğacak tehlikelerden korunarak çıktığımız ve bu şekilde kolay atlatıldığı içinde rabbimize ne kadar şükretsek az olduğuna inandığımız 15 Temmuz olayını yaşadık” dedi.
15 Temmuz’un karanlık gecesini aydınlatan şehitlere ve gazilere Allah’tan rahmet dileyen ve yaşanan olaylardan bir ders çıkarılması gerektiğini vurgulayan Rektör Karacabey, “Elbette zor ve acı bir olay yaşadık. Yaşadığımız bu tecrübelerden bir ders çıkararak bundan sonraki çalışmalarımıza daha yoğunlaşarak yeni bir ivme kazandırmamız gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.
Türkiye’nin her yerinde İlahiyat Fakülteleri’nin Temel İslam Bilimleri Hadis Anabilim Dalı hocalarının ülke ve gençlik için gecesini gündüzüne katarak çalıştığını ifade eden Prof. Dr. Karacabey, şöyle konuştu: “Ülkenin geleceği ve gençlik bu ülkenin geleceği için hatta İslam dünyasının içine düştüğü bazı sıkıntılardan kurtulmak için gecenizi gündüzünüze kattığınıza inanıyorum. İnsanları motive eden, yapacağı işe yönlendiren en etkili unsurlardan birisi inançtır. Emellerini gerçekleştirmek için putperestlerinde, ateşperestlerinde başka sapık inanışlarında kendi inancı doğrultusunda elinden geleni yaptığını hepimiz biliyoruz. Yakın tarihte sapık bir tarikatın kendi müntesiplerini intihar ettirebildiğini hepiniz biliyorsunuz. Öyleyse insanların en sağlam ve en doğru yaşamları bilmeleri gereken şeyin ve bu manada en iyi eğitimin verilmesi gereken unsur din eğitimi olduğu konusunda hiç şüphemiz yoktur. Bizim 15 Temmuz’da yaşadığımız ülkemizi 15 Temmuz’a getiren olayın arkasında toplumumuzun gençliğimizin dinini doğru ve yeteri, kadar öğrenmeden kaynaklanan aldatılmışlığı vardır.”
Yaşanan olayı fırsata çevirip bundan sonra gençliğin inançlı, vatanına ve milletine bağlı bir nesil olarak yetiştirilmesi gerektiğini kaydeden Rektör Karacabey, “Ben inanıyorum ki şu yaşanan olayı fırsata çevirip bundan sonra gençliğimizin dinini Allah’ın kitabına ve peygamber efendimizin sünnetine dayanarak en doğru şekilde öğrenebilmesi için şuana kadar gösterdiğiniz gayretin ve çabanın daha fazlasını göstereceksiniz. Bu çalıştayın birlikte düşünülerek, birlikte değerlendirilecek ve geleceğe yön vereceği bazı ortak düşüncelerin çıkmasına vesile olacağını düşünüyorum.”diye konuştu.
DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞIMIZI ÜNİVERSİTELERİ BU ÜLKENİN VİZYONU OLARAK
GÖRÜYORUZ
Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç’ta yaptığı konuşmada Diyanet İşleri Başkanlığını üniversiteleri bu ülkenin vizyonu olarak gördüklerini söyledi. Vali Yurtnaç, “Diyanet İşleri Başkanlığı teşkilatlanmasını sadece Türkiye için değil aynı zamanda Balkanları, Kafkaslar, Orta Asya, Ortadoğu, Afrika’ya bir model dinin doğru algılanması ve anlatılması toplumun eğitilmesi açısından önemli bir kurum olarak görüyoruz. Bunlar üzerine inşa edeceğimiz gerek iç siyasette gerek se dış politikadaki yönlendirmemiz bu manada olacaktır. Bozok üniversitesi 2006 yılında kurulmuş yeni bir üniversite olmasına rağmen 17 bin öğrencisi, 900’e yakın öğretim üyesi ile hizmet vermektedir. Bu şehrin vizyonunun sağlanması adına biz üniversitemizin her fakültesi ile çalışacağız. Ben üniversitelerin vizyonun önemine gücüne katkısına inandım. Üniversitemizin bundan sonraki yapacağı toplantılarda, konferanslarda da yanında olacağım. Bu toplantılar bu şehre önemli bir katkı sağlayacaktır” diye konuştu.
HADİS
VAZGEÇİLMEZİMİZ
Çalıştayın konuşmacı konuğu YÖK Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hatiboğlu ise hadisin vefa, muhabbet, saygı, kardeşlik ve manevi değerlerin unutulduğu, zor ve dar zamanlarda sarıldığı can bulduğu bir vazgeçilmez olduğunu belirtti. Dünyanın faniliğinin geçiciliğini aslı olanın bu dünyada hoş bir seda muhabbet bırakmak olduğunu ifade eden Hatipoğlu, kardeşlik ve kaynaşma ruhunu şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da hadisçiler olarak topluma gösterme çağrısı yaptı. Hatipoğlu şöyle konuştu: “Bu çalışmada hadisçiliğin sadece akademik üretim yayım makale olmadığını asıl Anadolu’daki dini varlığımızın İslami varlığımızın nesilden nesile aktarılmasının kanallarının hadisçiler olduğunu bu toplantımızda tekrara hatırlayalım. Toplumun harcı toplumun kaynaştırıcısı toplumun kardeşlik duygularını besleyicisi hadisçi kardeşlerimizdir. Dinin yaşanası bir şey olduğunu yaşandığında insana haz verdiğini toplumun her kesimine aktaralım.” şeklinde konuştu.
Protokol konuşmalarının ardından Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Polat, Hadis algısı hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.