""

Kazanan Yozgat Olsun! « Yeniufuk Gazetesi

23 Ekim 2024 - 06:18

Kazanan Yozgat Olsun!

Kazanan Yozgat Olsun!
Son Güncelleme :

22 Ekim 2024 - 17:58

“Yozgat” diye başlayan her cümlemiz merkezi, ilçesi, köyü, kasabası ile bir bütün halindeki Yozgat’tır.
Yozgat merkez, doğuda Akdağmadeni, batıda Yerköy, güneyde Boğazlıyan, kuzeyde Çekerek, ortada Sorgun büyük ilçelerdir. Yani, belde ve köylerle birlikte bir büyük coğrafyası olan kenttir.
Dolayısı ile bir kalkınmadan ya da gelişmeden bahsedecek olursak bütünlük üzerinden konuya bakılmasını doğru bulmaktayım.
Güçlü bir merkez ilçe meydana geldiğinde bu gücün bütün ilçe, belde ve köylere kadar her alanda yansıması, yararlanması söz konusudur.
Bu bağlamda yerel yönetimlerin öneminden tekrar bahsetmek istemiyorum. Çünkü bundan önceki birçok yazımda özellikle seçilmişlerin ve bundan sonra seçileceklerin bilgi, birikim, nitelik ve nicelikleri nasıl olması gerektiğini belirtmiştim.
Buradan hareketle fikri ve düşüncesi her ne olursa olsun, vatandaş demokratik hakkını kullanarak, birilerini seçimle işbaşına getirmiş ise, seçilenlerin imkanlar ölçüsünde gücünü kullanarak, birbirlerine yardımcı ve destek olması gerekir.
Sonuçta seçimle işbaşına gelenlerin ortak amacı bulundukları yöreye, burada yaşayan insanlara hizmet etmektir. Bu bağlamda Yozgat’ın gerek yerel yönetimler gerekse merkezi hükümetler tarafından imkanlar nispetinde yapılması olmazsa olmaz hizmetlere ihtiyacı bulunmaktadır.
Dolayısı ile yerel yönetimlerin kamu hizmetlerini vatandaşa en yakın biçimde sağlanması, yerel demokrasinin gelişiminde yerel idarenin önemi ve katkısı büyüktür.
Bu tespiti bir kez daha yaptıktan sonra yazımın girişinde de belirttiğim üzere Yozgat merkez, doğuda Akdağmadeni, batıda Yerköy, güneyde Boğazlıyan, kuzeyde Çekerek, ortada Sorgun olmak üzere toplamda 14 bin kilometre olarak coğrafik yapısı bulunan Yozgat’ın her köşesinde cadde, sokak, kaldırım, köy grup yolları, alt ve üst yapı gibi vatandaşın hayatını kolaylaştıracak hizmetlerden elbirliği ve dayanışma içerisinde yapılmalıdır.
İl Özel İdareleri, kaymakamlıkların uhtesinde yeralan Köylere hizmet götürme birlikleri kanalıyla köylerin alt yapılarına yönelik hizmetleri bir plan ve proje dahilde yapmalılar.
Belediyeler ise, mücavir alanları içerisinde yer alan bölgelerin öncelikle alt yapının noksanlarını tamamladıktan sonra üst yapı hizmetlerini vatandaşa yansıtmalılar. Günümüzde bu hizmetler her ne kadar yapılıyor gibi bir görüntü veriliyor olsa da alt yapıdan yoksun birçok bölgede üst yapılara daha çok ağırlık verilmektedir.
Sonuç olarak anlatmak istediğim geçmişten günümüze yapılan hizmetlere baktığımızda üst yapıları tamamlanmış ancak alt yapıların amacına uygun yapılmadığından sökülen asfalt, kaldırım ve yolların yeniden yapılmak zorunda kaldığını birçok örnekleri ile görmekteyiz.
Konun tam manasıyla anlaşılması için son bir örnek vermek gerekirse Yozgat’ın en meşhur alt yapı çalışmasının bugün ne durumda olduğunu hep birlikte görmekteyiz.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.