""

Kene düşmanları yetişiyor « Yeniufuk Gazetesi

20 Nisan 2024 - 12:31

Kene düşmanları yetişiyor

Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yozgat Şube Müdürlüğüne bağlı Çalatlı Keklik Üretim İstasyonu’nda yetiştirilen keklikler, Türkiye’nin birçok ilinde doğaya salınıyor.

Kene düşmanları yetişiyor
Son Güncelleme :

31 Mayıs 2017 - 7:00

Kekliklerin popülasyonunu arttırmak amacıyla 2007 yılında kurulan Yozgat keklik üretim istasyonu, nesli tükenme noktasına gelen kınalı kekliklerin doğadaki sayısının artmasına katkıda bulunuyor.
Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç, keklik üretim istasyonunda incelemelerde bulundu.
Yaklaşık 18 hektar alana kurulu tesiste yıllık 10 bin adet keklik üretimi yapıldığını belirten Vali Kemal Yurtnaç, “Buradaki maksat doğada sayısı azalmaya başlayan, Anadolu insanının çok değer verdiği kınalı kekliğin sayısını artırmak. Yozgat’ta her yıl ortalama 3 bin civarında kınalı keklik doğaya salınıyor. Geri kalan 7 bin keklik ise Türkiye’nin çeşitli illerinde doğaya salınıyor” dedi.
KEKLİK VE BEC
TAVUĞU KENE
DÜŞMANI
Son yıllarda doğada sayısı artmaya başlayan ve ölümcül derecede tehlikeli olan kene ile mücadelede keklik ve bec tavuklarının kullanıldığına dikkat çeken Vali Yurtnaç, “Doğanın dengesi bozulduğu zaman hayatımızda da birçok şey bozulabiliyor. Doğada ki bozulan dengenin bir tanesi de son yıllarda sıkça rastladığımız kene olayları. Kene ile mücadele ile ilgili burada milli parklar şube müdürlüğümüz tarafından yapılan ve yıllık 10 bin üretim yapabilen bir keklik üretim istasyonumuz var. Burada üretilen keklikler ve bec tavukları kene ile mücadelede etkin rol oynuyor. Biz bu üretilen hayvanların 3 bin tanesini ilimizde çeşitli bölgelerde doğaya salıyoruz. Avcılarımızdan isteğimiz bu hayvanları vurmamaları. Zira bu hayvanlar doğada insanlara zarar veren başta kene olmak üzere böcek türlerini yok ederek doğanın dengesinin de bozulmamasını sağlıyor” diye konuştu.
OLDUKÇA MODERN BİR TESİS
Tesisisin oldukça modern olduğunu kaydeden Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yozgat Şube Müdürü Cihan Eğilmez ise, “Tesiste ilk önce yumurta alımı yapılıyor. Özel odalarda bu yumurtalardan civciv çıkması bekleniyor. Civcivler çıktıktan sonra belli bir süre özel odalarda kalıyor. Daha sonra adaptasyon volyelerine alınıyor. Büyüyen civcivler farklı bölmelere alınıyor ve 120 gününü dolduran kekliklerimiz mayıs ayı itibarıyla doğaya salınıyor” ifadelerini kullandı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.