""

Kışlık kanola ekim denemesi yapıldı « Yeniufuk Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 14:12

Kışlık kanola ekim denemesi yapıldı

Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından İnceçayır köyünde teknik personeller kontrolünde kışlık Kanola (Kolza) üretimi denemesi ekimi yapıldı.

Kışlık kanola ekim denemesi yapıldı
Son Güncelleme :

26 Ekim 2018 - 7:00

Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından İnceçayır köyünde teknik personeller kontrolünde kışlık Kanola (Kolza) üretimi denemesi ekimi yapıldı.
Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürü Ziayettin Özdemir özellikle sulu alanlarda alternatif olabilecek olan bu bitkinin Yozgat’ta yetişme ve kış soğuklarına dayanma durumunu analiz etmek amacıyla ekimi yapıldığını söyledi.
İl Müdürü Özdemir, “Kolza olarakta bilinen Kanola bir yağ bitkisidir. Kanola tohumlarında %40-50 arası yağ bulunmakta olup 1 kg tohumdan 450 gr yağ çıkmaktadır. Kanolanın yağında insan sağlığı için çok faydalı olan Omega-9 ve Omega-3 yağ asitleri bulunmaktadır. Kanola tohumlarından elde edilen ham yağ rafineri edildikten sonra daha çok sofralık olarak tüketildiği gibi katalizör eşliğinde biyodizele dönüştürülerek dizel motorlarda %20 oranında yakıt olarak kullanılmaktadır. Kanola tohumlarında yağ çıkarıldıktan sonra geriye kalan artıklar %38-40 protein değerine sahip üstün bir hayvan yemidir. Ayrıca Kanola arıları cezbeden erken ilkbaharda bol miktarda açan sarı çiçeklere sahip olduğundan arıcılar içinde değerli bir bitkidir.
Kanola ekilişi son yıllarda, başta Trakya olmak üzere ülkemiz genelinde uygun iklim koşullarında hızla artmıştır. Bu iklime bağlı olarak yavaş yavaş diğer bölgelerimize doğru kaymaktadır. Bakanlığımıza bağlı Araştırma Kuruluşlarımızca yeni çeşitler geliştirilmekte ve üretim artırılmaktadır.
Kanola rozet yapraklı dönemde kışa girdiği taktirde; soğuklara karşı dayanmaktadır. Yapılan deneme ekiminde de kışa rozet yapraklarla girişini sağlamak amacıyla hububata göre biraz erken ekilmiştir. Ekimden sonra sulanmış olup çıkışlar gerçekleşmiştir.
Deneme tarlasında bitkinin gelişim ve soğuklara dayanıklılığı gözlemlenerek sonuçlar kamuoyu ve çiftçilerimiz ile paylaşılacaktır” diye konuştu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.