""

Kışlık Ketencik deneme ekimi yapıldı « Yeniufuk Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:26

Kışlık Ketencik deneme ekimi yapıldı

Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Merkez İnceçayır Köyü ile Sorgun İlçesine bağlı Duralidayılı ve Çavuşlu köylerinde yağ bitkisi olarak üretilen kışlık Ketencik bitkisinin deneme kimi yapıldı.

Kışlık Ketencik deneme ekimi yapıldı
Son Güncelleme :

08 Kasım 2018 - 7:00

Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Merkez İnceçayır Köyü ile Sorgun İlçesine bağlı Duralidayılı ve Çavuşlu köylerinde yağ bitkisi olarak üretilen kışlık Ketencik bitkisinin deneme kimi yapıldı.
İl Tarım ve Orman Müdürü Ziyaattin Özdemir, yaptığı açıklamada Yozgat genelinde alternatif ürün bitkilerinin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini söyledi. Özdemir, “Alternatif ürünlerde çiftçilerimize önderlik yapmak amacıyla 2018 üretim sezonunda yazlık olarak deneme ekimi yapılarak hasat edilmiş dekardan 112 Kilogram verim alınmıştı. Yozgat şartlarında kışlık olarak gelişim ve yetişme durumunu çiftçilerimize göstermek amacıyla Bakanlığımıza bağlı Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü uzmanları ile birlikte İl Müdürlüğümüz teknik personeli kontrolünde ekimini yaptık.”dedi.
Ketencik bitkisinin Türkiye’de marjinal alanları değerlendirebilecek alternatif bir yağ bitkisi olduğunu ifade eden Özdemir, “ Tohumları çok küçük boyutta olup susamdan daha küçüktür. Ketencik yalancı keten, Alman susamı, Sibirya yağlı tohumu gibi değişik isimlerle de isimlendirilmektedir. Ketencik, Kuzey Avrupa ve Orta Asya’nın doğal bitkisidir. Arkeolojik kazılardan elde edilen birçok kalıntı, bu bitkinin en az 3000 yıldır Avrupa’da yetiştirildiğini ortaya koymuştur. Ketencik yağının doymamış yağ asitleri oranı soya, ayçiçeği ve kolza yağı gibi yaygın olarak kullanılan bitkisel yağların doymamış yağ asitlerinin oranından fazladır. Özel yağ asitleri kompozisyonundan dolayı ketencik, yakın zamanda, yaygın olarak bilinen ve önemli bir bitkisel yağ kaynağı haline gelecektir. Deneme ekimleri, İl Müdürlüğümüz teknik personeli tarafından takip edilecek bakım ve gübreleme çalışmaları yaptırılıp gelişim ve verim durumlarına göre sonuçlar kamuoyu ve çiftçilerimizle paylaşılacaktır.”diye konuştu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.