""

KOBİ Tanımı üst limitleri güncellendi « Yeniufuk Gazetesi

12 Mayıs 2024 - 15:51

KOBİ Tanımı üst limitleri güncellendi

KOSGEB İdaresi Başkanlığınca, Küçük ve Orta Ölçekli işletmelerin ölçek sınıflandırılmasında kullanılan, Net Satış hasılatı veya Mali Bilanço üst limiti Kriterleri güncellendi.

KOBİ Tanımı üst limitleri güncellendi
Son Güncelleme :

21 Haziran 2022 - 16:49

KOSGEB İdaresi Başkanlığınca, Küçük ve Orta Ölçekli işletmelerin ölçek sınıflandırılmasında kullanılan, Net Satış hasılatı veya Mali Bilanço üst limiti Kriterleri güncellendi.
KOSGEB Yozgat İl Müdürü Mustafa Işık, düzenlemeye ilişkin yönetmelikte yapılan değişikliğin 18.03.2022 tarih ve 31782 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandığını söyledi.
İl Müdürü Işık,”Yapılan Yönetmelik değişikliği ile KOBİ tanımında kullanılan Mali Kriterler yeniden belirlenmiştir. Söz konusu değişiklik ile KOBİ olmak için gerekli kriterlerden biri olan Net Satış hasılatı veya Mali Bilanço üst limiti arttırılmıştır. İşletmelerin ölçek sınıfı ve KOBİ vasfı belirlenirken kullanılan Yıllık net satış hasılatı ve Mali bilanço üst limitleri şu şekildedir; 10 kişiden az çalışanı olan Mikro Ölçekli İşletme için 3 Milyon TL’den 5 Milyon TL’ye, 50 kişiden az çalışanı olan Küçük Ölçekli İşletme için 25 Milyon TL’den 50 Milyon TL’ye, 250 kişiden az çalışanı olan Orta Ölçekli İşletme için 125 Milyon TL’den 250 Milyon TL’ye yükseltilmiştir. Buna göre; 250 kişiden az çalışan istihdam eden, Yıllık net satış hasılatı veya Mali bilançosundan herhangi biri 250 milyon lirayı aşmayan işletmeler KOBİ olarak tanımlanacaktır. Yapılan günceleme ile günün koşullarına göre yeniden düzenlenen KOBİ tanımıyla daha fazla işletmenin KOSGEB Destek Programlarından yararlanması hedeflenmektedir. Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkındaki Yönetmelikte yapılan değişiklik 18.03.2022 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler www.kosgeb.gov.tr adresinden ve KOSGEB Yozgat Müdürlüğünden alınabilir.”diye konuştu.
Işık, yapılan düzenleme ile oluşan yeni KOBİ sınıflaması şöyle sıralıdı:
KOBİ ÇALIŞAN SAYISI MALİ KRİTER
Mikro işletme 10 kişiden az çalışan 5 milyon TL, Küçük işletme 50 kişiden az çalışan 50 milyon TL. Orta büyüklükteki işletme 250 kişiden az çalışan 250 milyon TL.”
Yusuf BAĞCI

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.