""

Köykent projesi gündeme gelmeli « Yeniufuk Gazetesi

20 Nisan 2024 - 00:16

Köykent projesi gündeme gelmeli

Yozgat’ta Kadın dayanışmasını güçlendirmek, eğitimde, üretimde, gelişmede ve kalkınmada daha güçlü çalışmaların hayata geçmesini sağlamak amacıyla kısa bir süre önce Özgür Karslıoğlu başkanlığında kurulan Yozgat Anadolu Kadınları Dayanışma Derneği kırsal kalkınmayı desteklemek amacıyla kermes düzenledi.

Köykent projesi  gündeme gelmeli
Son Güncelleme :

04 Nisan 2021 - 12:16

Yozgat’ta Kadın dayanışmasını güçlendirmek, eğitimde, üretimde, gelişmede ve kalkınmada daha güçlü çalışmaların hayata geçmesini sağlamak amacıyla kısa bir süre önce Özgür Karslıoğlu başkanlığında kurulan Yozgat Anadolu Kadınları Dayanışma Derneği kırsal kalkınmayı desteklemek amacıyla kermes düzenledi.
Anadolu Kadınları Dayanışma Derneği Başkanı Özgür Karslıoğlu yapılan kermeste bir açıklamada bulunarak derneğin amaçlarından ve Köykent projesinden bahsetti.
Başkan Karslıoğlu konuşmasında, “Pandemi surecinde yaşadığımız şu günlerde Yozgat halkı, bürokrasisi, sivil örgütleri, belediyesi ile birlikte güç birliği yapmak, memleketimiz için kaçınılmaz olmuştur.
Ekonomik sıkıntı Yozgat’ta kendisi bu dönemde daha da belli etmiştir. Bu nedenle, kırsal kalkınma, kırsal alanlarda yaşayan halkın refah düzeyini iyileştirerek göçü önlemek, bu alanlarda tarıma dayalı kalkınma ve sanayi üretimi tek başlarına yeterli olmadığından dolayı turizm, alternatif kalkınma aracı olarak değerlendirilmelidir.
Yozgat ilinde bulunan termal tesisler, kültürel, tarihi ve doğal güzelliklerimiz vardır. Bunun bilincine erişmeli, bu bilincin yeterince geliştirilmesi için fırsatlar kırsal turizme olan ilginin artmasına yönelik kullanılmalıdır.
Anadolu Kadınları Dayanışma Derneği olarak, bizler işsizlik kaynaklı göçü önlemek için kadınlara iş istihdamı sağlamak, destek olmak, bunu hep birlikte tüm kurumlarla birlikte projeler dahilinde gerçekleştirmek amacındayız.
Türkiye’nin ve memleketimizin daha güçlü durabilmesi için geleceğimiz olan gençlerimizi yetiştiren ailelerimizin ayakta kalması gerekiyor. Bunun da temeli kadınlarımıza maddi yönden destek verilerek aile yapıları korunarak sağlanabilir.
Öncelikle hedefimiz ürün üretmek değil, elimizde olan mevcut ürünlere pazar imkanı sağlamak olmalı. Yozgat’a yapılacak olan yatırımları kadın odaklı olması gerekiyor çünkü Türk aile yapısının korunması ekonomik etkenlere oldukça bağlıdır.
Aynı zamanda pandemi süreci bizlere endüstriyel ürünlerden çok, doğal gıdaların önemini de hatırlattı.
Doğanın, doğal güzelliklerin insanların daha çok ilgisini çekmesi, evlere kapanmamızdan dolayı doğmuştur. Bu da bizlere kırsal kesimlerde turizm yapma imkanı vermiştir.
Bu nedenle, kırsaldaki kadınlarımızdan başlayarak turizm odaklı kaynaklar yaralatılmalı Köykent projesi bu süreçte yeniden gündeme gelmeli ve uygulanmalıdır” ifadelerini kullandı.

“KÖYKENT PROJESİ”
Karslıoğlu Köykent projesi hakkında ise şu bilgileri verdi; “Köykent, Türkiye Cumhuriyeti’nin Köy Ensitüleri projesinden sonraki en kapsamlı kırsal kalkınma projesinin adıdır. Bakanlığın 1973 yılında yayımladığı raporda, köykent yaklaşımının amacı üç madde halinde özetlenmiştir.
1- Köykent projesinin amacı, kısaca kırsalda yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve tarımsal üretimin geliştirilmesidir. İçeriği ise; temel altyapıların yol, su, elektrik, iletişim ve sosyal hizmetlerin eğitim, sağlık, kültür olarak köy grubu yaklaşımı ile gerçekleştirilmesidir. Bu, projenin kamuya düşen kısmıdır. Köylüye düşen kısmı ise; üretimin kooperatif üzerinden gerçekleştirilmesi ve geleceğin birlikte tasarlanmasıdır.
2- Az sayıda personel ve az yatırımla, en kısa zamanda kırsal kesim nüfusunun tüm gereksinmelerinin karşılanması,
3- Hızlı nüfus artışının ortaya çıkardığı fazla nüfusun bir bölümü ile işsiz nüfusun köykentlerde iş olanaklarına kavuşturulması, Böylece, iş olanaklarına kavuşturulan kırsal nüfusun kentlere akımı sonucunda büyük kentler civarında oluşacak nüfus yığılmalarını engelleyerek, sağlıklı kentleşmenin sağlanması. Köykentlerde köylerin değil, hizmetlerin, okulların ve sağlık, Ocaklarının birleştirileceğini, bir köyün kendi başına fabrika kuramayacağını ama birbirine yakın konumda olan ve emekleri, bilgileri ve maddi olanakları birleşen köykentler sayesinde, köylüler, verimli tarım işletmelerinin yanı sıra, sanayi işletmeleri de kurabileceklerini, kültür ve spor tesislerinden ortaklaşa yararlanabileceklerini, öylelikle kentlerin tüm olanaklarının köylere de ulaşacaktır.
Kadınlarımızın içindeki cevherleri çıkartıp onları ilmek ilmek işlemeliyiz. Zor günlerden geçiyoruz bir birimizin maddi manevi yaralarını sarmak zorundayız el birliği ile Yozgatlılar olarak bunu da alacağımıza yürekten inanıyorum dedi.
(Seher Çaylak)

EN ÇOK KAZANANLAR


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/yeniufuk/domains/yeniufukgazetesi.com.tr/public_html/wp-content/themes/theHaberV6/dosyalar/moduller/sag-borsa.php on line 15

EN ÇOK KAYBEDENLER


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/yeniufuk/domains/yeniufukgazetesi.com.tr/public_html/wp-content/themes/theHaberV6/dosyalar/moduller/sag-borsa.php on line 31

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/yeniufuk/domains/yeniufukgazetesi.com.tr/public_html/wp-content/themes/theHaberV6/dosyalar/moduller/sag-borsa.php on line 49

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN