""

MAHALLELİ OLMAK MI KÖYDE YAŞAMAK MI? « Yeniufuk Gazetesi

29 Mart 2024 - 00:06

MAHALLELİ OLMAK MI KÖYDE YAŞAMAK MI?

MAHALLELİ OLMAK MI KÖYDE YAŞAMAK MI?
Son Güncelleme :

03 Mart 2017 - 7:00

Hangisi?

Dilerseniz soruyu şöyle soralım:

Bir şehrin mahallesinde mi yaşamak isterseniz, yoksa köyde kalıp, köylü yaşamak mı istersiniz?

Şehirde olan hemen her şey artık köyde de var” diye düşünenler, şehrin yoğunlundan, araç trafiğinden egzoz gazından kaçanlar köyde yaşamak tercihini seçmektedir.

Fakat “bir ayağım köyde olsun, hem köyde hem şehir de yaşayayım” diye düşünenlerde küçümsenmeyecek kadar fazlaca olduğunu görüyorum.

Durup dururken böyle bir muhabbetin açılmasına sebep aslında birçok neden var ama sohbeti bir örnek vererek, sürdürelim.

Bir süre öncesine kadar Yozgat’ın 20 civarında mahallesi vardı. Divanlı ve Sarıhacılı köyleri yeni düzenleme kapsamında mahalle oldular.

Azizli ve Azizlibağları köyleri de bu statüde mi bilemiyorum ama mahalle olan köyleri bir süre önce inceleme fırsatım oldu.

Eskipazar, Şekerpınar, Yukarı ve Aşağı Nohutlu, Aşağı Çatak, Yeni Cami, Erdoğan Akdağ, Bilal Şahin mahalleleri gibi olup olmadıklarını merak edenleri de bu sayede bilgi sahibi yapacak olursak, elbette şehrin nimetlerinden daha çok nasiplenen bu mahalleler gibi aynı statüde olmadıkları her hallerinden belli olmaktadır.

Şehir merkezindeki mahallelerin sokaklarından gelen araçların egzoz gazı kokusu nasıl gelmeye devam ediyorsa Divanlı ve Sarıhacılı mahallelerinden de hayvansal atık kokuları gelmeyi sürdürmektedir.

Zira yol, kaldırım, alt yapı gibi sorunlar kısmen de olsa devam etmektedir. Bu sorunlar elbette zamanla giderilecek olsa da, Yozgat’ın bir mahallesinde yaşayıp yaşamadığını bazen unutuveriyor.

Neden mi? Vatandaşta halen ağız alışkanlığı devam ediyor. Sarıhacılı mahallesinde oturduğunu sonradan öğrendiğim bir hemşerimize nerede ikamet ettiğini sordum “Sarıhacılı köyü” dedi.

Burası Yozgat’ın Mahallesi olmadı mı?” Dedim “ağız alışkanlığı hemşerim, ha mahalle ha köy ne fark eder” dedi.

Sohbet başka konulara kayınca mevzuyu değiştirdik. Burada asıl dikkatinizi çekmek istediğim husus vatandaşın sorduğum soruya verdiği cevaptır.

ağız alışkanlığı hemşerim” diyen vatandaş, “ha mahalle ha köy ne fark eder” derken, neyi kast etmiş olabilir ki; bu hususta hep birlikte biraz düşünmek durumundayız.

Yozgat’ın merkeze yakın olan Sarıhacılı ve Divanlı gibi köylerini mahalleye çevirmek mi doğru, Yozgat’ı köy görüntüsünden kurtarmak mı daha kolay hangisi?

Son söz olarak vatandaşı elbette bütünüyle mutlu etmek mümkün olmayabilir ama büyük çoğunluğun mutlu olması, doğru hizmetlerin vatandaşa ulaşması sanıyorum en doğru tespit olmalıdır, değil mi?

 

  • Bu kış mevsiminde yaşanan sorunları gelecek kış mevsiminde yaşamamak için şimdiden tedbirler alacaklarını anlatan Yetkili!
  • 16 Nisan’da yapılacak olan referandum öncesi bir araya gelip ortak aldıkları karar sonucunu bireysel olarak açıklayan Dernek Yönetimi!
  • Şehrin mimarisine uygun binaların ve sosyal alanların düzenlenmesinin devam edeceğini anlatan Başkan!

 

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.