""

Mera ıslah çalışmaları devam ediyor « Yeniufuk Gazetesi

25 Nisan 2024 - 11:05

Mera ıslah çalışmaları devam ediyor

Yozgat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ziayettin Özdemir, il genelinde Mera Islahı ve Amenajmanı projesi uygulama çalışmalarımız devam ettiğini söyledi.

Mera ıslah çalışmaları devam ediyor
Son Güncelleme :

02 Aralık 2016 - 7:00

İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, yaptığı açıklamada, bugüne kadar 6 köyde mera ıslah çalışmalarının tamamlandığını belirtti.
Özdemir, şunları kaydetti: “İlimiz Sorgun İlçesi Taşpınar Köyü, Sarıkaya İlçesi Koçcağız Köyü ve Yerköy İlçesi Kördeve ve Aşağıelmahacılı köyleri olmak üzere 4 Köyde ıslah çalışmaları devam ediyor. Mera ıslah çalışmalarının amacı; Köyde bulunan düşük verimli meraların durumunun düzeltilmesi için gübreleme, üstten tohumlama veya suni mera tesisi yapmak; düzensiz yapılan otlatmanın sisteme kavuşturulması için otlatmaya başlama ve bitirme tarihlerine riayeti sağlamak, otlatmayı otlatma kapasitesine uygun olarak yapmak; otlatmayı kolaylaştırıcı tesisler kurmak, meraya olan aşırı baskının kaldırılması için, kaba yem üretimini artırmak üzere tarla tarımı içerisinde yem bitkileri ekim alanını ve birim alana olan verimi yükselterek hayvanların kaba yem açığını gidermek suretiyle hayvan başına olan verim düşüklüğünü gidermek ve bu işlerin nasıl yapılacağı konusunda eğitim yapmak üzere bu çalışmalar planlanlanmaktadır. Müdürlüğümüz tarafından 2016 yılı güz döneminde Sorgun İlçesi, Taşpınar Köyünde bin dekar alana 10 bin Kilogram, Sarıkaya İlçesi Koçcağız Köyünde bin 500 dekar alana 15 bin kilogram ve Yerköy İlçesi Aşağıelmahacılı Köyünde 500 dekar alana 7 bin 500 kilogram DAP (Diamonyum fosfat) kimyevi gübresi ile toplam 3 bin dekar mera alanında 32 bin 500 kilogram gübreleme çalışması yapılmıştır.
Gübreleme yapılan mera alanlarında otlatma planlaması yapılarak dinlendirilip ot verimin arttırılarak birim alanda otlatma kapasitesinin yükseltilmesi amaçlanmaktadır. Yine bu köylerimizde yem bitkileri ekiminin yaygınlaştırılması ve kaliteli kaba yem açığının kapatılması için çiftçilerimize 6 bin kilogram Macar fiğ ve 600 kilogram yonca tohumu dağıtılmıştır.”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.