""

Mevsim geçişlerinde beslenme ve uyku düzenine dikkat « Yeniufuk Gazetesi

19 Nisan 2024 - 16:20

Mevsim geçişlerinde beslenme ve uyku düzenine dikkat

Mevsim değişikliği ile birlikte vücuttaki hormonların değişmeye başladığını aktaran Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, Vücut ısı ve nem dengesini sağlamak için bu dönemde alınması gereken tedbirlerden en önemlilerinin beslenme ve uyku düzeni olduğunu ifade etti.

Mevsim geçişlerinde beslenme  ve uyku düzenine dikkat
Son Güncelleme :

06 Ekim 2017 - 7:00

Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, kronik hastalığı olanların mevsim geçişlerine dikkat etmeleri konusunda uyardı. Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte birçok hastalığı tetikleyen soğuk havalara ve mevsim geçişlerine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr. Şahin, özellikle kronik hastalığı olanların dikkat etmesi gerektiğini söyledi.
Sonbahar dönemine geçişlerinde insan vücudundaki ısı ve nem oranının değiştiğini belirten Dr. Şahin, “Bu mevsimde özellikle kronik hastalığı olan yaşlılar, hamileler ve çocuklar bundan daha sık etkileniyor ve bu grupların beslenmesi daha çok önem arz ediyor. Vücut ısı ve nem dengesini sağlamak için bu dönemde almamız gereken bazı tedbirler vardır. Bunlardan en önemlileri beslenme ve uyku düzenidir. Mevsim değişikliği ile birlikte vücudumuzdaki hormonlar değişmeye başlıyor. Doğru beslenmede A,C ve E vitaminleri, omega 3, omega 9 gibi yağ asitlerinden zengin besinlerden beslenmek yaşlılar, hamileler ve çocuklar için önem arz ediyor. Bu vitaminlerin olduğu ürünleri sayacak olursak, muz, süt, erik, ceviz, domates ve son dönemlerin popüler içeceği olan kefir’in tüketilmesi gerekiyor” dedi.
Mevsim geçişlerinin daha rahat atlatılması için temiz havada en az 10 bin adım kadar yürüyüş yapılması gerektiğini vurgulayan Dr. Şahin, “Vücut oksijenini arttırmak içinde günde en az temiz havada yürüyüş yani 10 bin adım atmak mevsim geçişlerini rahat ve hastalıksız atlatabilmek için almamız gereken tedbirlerin başında geliyor. Bunun haricinde saydığım kronik hastalığı olan yaşlı, hamile ve çocuklarda gribal enfeskiyon sonucunda vücut direnci eğer düşükse, beslenme ve uyku düzenine dikkat edilmezse üzerine bakteriyel enfeksiyonların binmesiyle Zatüre’ye kadar götürme durumu söz konusu olur” diyerek bilgi verdi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.