""

NE DEĞİŞTİ YOZGAT’TA!… « Yeniufuk Gazetesi

19 Nisan 2024 - 11:31

NE DEĞİŞTİ YOZGAT’TA!…

NE DEĞİŞTİ YOZGAT’TA!…
Son Güncelleme :

10 Haziran 2017 - 7:00

 

Atalar ne de güzel söylemişler…

“Söz Uçar Yazı Kalır…”

Yıl 2011.

Yer İl Genel Meclisi Salonu.

Konuşmacı.

Dönemin Valisi Necati Şentürk:

“Arkadaşlar Türkiye’nin tam ortasında bir il konumundayız. Bu durum aslında bizim için çok iyi bir avantajdır. Fakat ne hikmetse il olarak bir türlü gelişmeyi sağlayamamışız. Özellikle merkez’in bu kadar güçsüz olacağı hiç aklımdan geçmemişti.

Yozgat, Devlet kademesinde çok önemli makamlarda temsil edilmektedir. Yozgat’ın bürokrasideki gücüne baktığımızda bu şehrin neden geri kaldığına bir anlam vermiş değilim.

Hâlbuki temsil yetkisi bu kadar etkili bir ilin çok güçlü olması gerekirdi. Çünkü Devlet’teki güç ile yereldeki değerlerimizi bir araya getirmiş olunsaydı, bugün en gelişmiş iller arasında olurduk.

Şimdi bundan önce yapılmayanları bundan sonra el ele vererek birlikte yapacağız. Evvela merkezi çok güçlü kılmalıyız. Merkezi güçlü olan illerin ilçeleri de aynı şekilde güçlü olur.

Merkezi güçlü olmayan illerin ilçeleri, beldeleri ne kadar güçlü olursa olsun gerekli olan gelişme ve kalkınma istendiği ölçülerde olmaz…”

Uzun bir konuşma yapmıştı Vali Şentürk; salonda bulunan herkes bu konuşmayı sonuna kadar dinlemiştik. Bir gün sonra tüm gazeteler söz konusu açıklamayı birinci haber olarak manşetten vermişti.

Yozgat insanının saflığı, temizliği her zaman kandırılmasına sebep teşkil etmiştir. Yapılan konuşmanın üzerinden yıllar geçmesine karşın gelişmek adına hiçbir şey yapılmadı demekten ziyade sanırım doğru ifade karınca adımıyla ilerliyor Yozgat demek daha doğrudur.

Bu durum sanki olduğumuz yerde adımlarımızı birlikte saymaya devam ettiğimizle kalmayıp aynı zamanda birbirimizi yiyip tüketmek için elimizden geleni yapıyoruz.

Aradan yıllar geçmesine karşın bugün gündemde yine Yozgat’ın geri kalmışlığı, ilçeler karşısında güçsüz oluşu konuşulmaktadır.

Ne kadar oldu hatırlamıyorum ama bir süre önce yapılan İl Genel Meclisi toplantısında İlin Valisi salonda bulunanlara hitaben yaptığı konuşmanın metni manşetten haber olunca konu bana çok tanıdık geldiği için geçmişten örnek vermek durumunda kaldım.

Yıllar önce Vali Sayın Şentürk’ün yapmış olduğu tespitlerin bir benzerinin yıllar sonra yine aynı makam tarafından yapılıyor olması öncelikle konunun doğruluğunu ortaya koymaktadır.

Neyse ki; doğru bir tespitten yola çıkarak, sorunu çözmek için iyi bir yol haritası hazırlanacağını halen umut ediyorum.

Yozgat’ın yerinde saydığını, göç vermeye devam ettiğini düşündüğümüzde bu durum sürekli rüzgârda bir o yana bir bu yana savrulan Yozgat adına önemli bir adım olmalı diye düşünüyorum.

Yozgat’ın gerek devlet kademesinde gerekse siyasi noktada çok güçlü bir nüfuzunun olduğu muhakkaktır.

Ancak yıllardır bu güçler Yozgat adına bir türlü hayra dönüşmemiş olması son derece büyük bir kayıp ve talihsizliktir.

Dilerim ve arzu ederim ki; Yozgat hiç olmazsa bundan sonra Sayın Valimiz Kemal Yurtnaç’ın hazırladığı veya hazırlayacağı yol haritası üzerine doğru yolda emin adımlarla ilerlemeyi umut ediyorum.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.