""

NE GARİP DEĞİL Mİ? « Yeniufuk Gazetesi

26 Nisan 2024 - 20:30

NE GARİP DEĞİL Mİ?

NE GARİP DEĞİL Mİ?
Son Güncelleme :

19 Kasım 2016 - 7:00

 

 

Dün bir vatandaşımız ortaya şöyle bir soru attı: Bir şehir de nüfus gerçekten düşüyorsa, yaşanan sorunlarında azalması gerekmez mi?

Gördüğüm kadarıyla bu durum bizde farklı şekilde ortaya çıkmaya devam ediyor, bir türlü kendini geliştiremeyen, kalkınmada ivme yakalayamayan Yozgat’ta sorunların devam etmesi akılla mantıkla anlatılacak gibi değil…

Türkiye İstatistik Kurumu her yıl olduğu gibi bu yılda bütün İllerin çektiği fotoğrafı 2 ay sonra yılbaşında yayınlayacaktır.

Geçen yıl ya da bir önceki yıl olduğu gibi Yozgat yine 10 binden fazla göç verdi diye yazmaya devam edeceğiz.

Yozgat’ın TBMM’de temsil sayısı 6’dan 4’e düşmüş olması, ilk yapılacak seçimlerde de temsilci sayısının 3’e düşmüş olması halen gerçekliğini korumaya devam ediyor.

Yaşanabilir kentler sıralamasında 73’üncü, ihracat sıralamasında ise 72’inci sıradan bir türlü aşağı inmeyen Yozgat’ın yeni yıldaki hedefleri de henüz belli değildir.

Batı illerinden ziyade, doğu ve güney doğu illerinin bazılarında da nüfusun arttığı dikkatleri çekerken, son birkaç yıl içerisinde yapılan nüfus sayımlarında Yozgat’ta mevcut nüfusun düşüşte olması çok gariptir…

Bu durum Yozgat’ın yaşanmaz kentler arasında yer alması gibi bir başka acı gerçeği daha karşımıza çıkarmaktadır…

Dolayısı ile bugün Devlet kapılarından geçimini sağlayan veya devlet kapılarına muhtaç insanların sayısının her geçen gün biraz daha arttığı Yozgat’ın TBMM’de milletvekili sayısı 6’dan 4’e düşmüş olmasının kente bir faydası yok gibi görünebilir ama meseleye böyle bakmamak gerektiğini düşünüyorum.

Çünkü yaşananlar Yozgat’ın her geçen gün biraz daha fazla harita üzerinde yok olmaya gittiğinin habercisidir…

İlçelerine karşı il vazifesini yerine getirmekten yoksun olan Yozgat’ın merkezindeki meslek temsilcilerinin, odaların bu konuda ortaya aklı başında bir çalışma koyamıyor olması da ayrı bir sorundur…

Nüfusunun belli bir bölümü yeşil kart sahibi, kalan bölümü ise vakıf ve dernek yardımları ile hayatlarını idame ettiren kentte maalesef günlük yaşam her geçen gün biraz daha çekilmez hal almaktadır.

Bu sorunlar arasında Yozgat’ın yeni bir planlamaya acilen ihtiyacı vardır. Yozgat’ın halen bir kalkınma planı bulunmamaktadır.

En son yapılan Yozgat Kalkınma Çalıştayının üzerinden bir hayli zaman geçmesine karşın bu konuda olumlu bir adım atılmamış olması garip değil mi?

Yozgat’ın geliştiğinden, kalkınmada yakaladığı ivmelerden bahsetmek için öncelikle Yozgat’ın olumlu ve olumsuz yönleri bir kez daha hatırlanmalıdır.

Sonuç olarak 10 yıldan fazla bir zamandır ulaşımda yaşanan sorunların halen karşımızda duruyor olması ve işsizlik, istihdam alanlarındaki sorunlarda olumlu bir gelişme yaşanmaması insanları haklı olarak karamsarlığa sevk etmektedir.

Bu ve benzer sebeplerden dolayı vatandaş; Bir şehir de nüfus gerçekten düşüyorsa, yaşanan sorunlarında azalması gerekmez mi? sorusunu sormakta haksız sayılmaz.

 

  • Üyelerini ziyaret ederek, dertlerini dinleyen, sorunlarla ilgili olarak neler yapılması gerektiğini paylaşan Başkan!
  • Meslek sahibi olmaya hazırlanan öğrencilere uygulamalı bir eğitim sistemi sağlayarak, faydalı olan Kurum!
  • Geçirdiği trafik kazası neticesinde yaşam mücadelesi kaybetmesiyle kendini tanıyan herkesi üzen Belediye Personeli!

 

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.