""

Neden şiddet sarmalında boğuluyoruz? « Yeniufuk Gazetesi

18 Ekim 2024 - 08:17

Neden şiddet sarmalında boğuluyoruz?

Neden şiddet sarmalında boğuluyoruz?
Son Güncelleme :

07 Ekim 2024 - 18:03

Katil sürüleri, suç makineleri, acımasız psikopatlar, uyuşturucunun tutsak aldığı gençler, neden terör estiriyor, ellerini kollarını sallayarak rahatça gezebiliyor?
Televizyon kanallarında mafya kılıklı, şiddetti özendiren diziler, filmler, işsizlik, ailelerin yaşadığı ekonomik sorunlar ve huzursuzluk, eğitimden uzaklaşmak, kısa yoldan köşeyi dönme tutkusu, okul önlerindeki torbacılar, gençlerin kendinden üstün sınıflara özenmesi gibi nedenler, suç dosyalarının kabarmasına yol açıyor. Uzmanların enine boyuna irdelediği temel sorun, toplumun başına bela oluyor.
Polis ve jandarma canını ortaya koyarak, gözü dönmüş canileri anında yakalıyor ve yargıya teslim ediyor. Ne var ki infaz yasalarından ötürü olsa gerek önce salıveriliyor, vatandaştan gelen şiddetli tepki üzerine tutuklanıyorlar.
Böylesi suç makinelerinin ortalıkta rahatça gezmemeleri için ceza ve infaz yasalarında kökten değişikliğe ivedilikle gereksinim olduğu yaşadığımız çok sayıda acı olaylarla bir kez daha görüldü. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç bu konuda gerekli adımları atacaklarını duyurmuştu. Umarım beklemeden gerekli yasal düzenlemeler hayata geçirilir.
Yozgat Valiliğinde İnsan Hakları ile ilgili bir toplantı yapıldı, aynı saatlerde basın açıklamaları da oldu. Öte yandan Umut Vakfı’nın verilerine baktığımızda ise, 2023 yılında Türkiye genelinde 3 bin 773 silahlı şiddet olayı basına yansıdı.
Bu olaylarda 2 bin 318 kişi yaşamını yitirdi, 3 bin 820 kişi de yaralandı. Resmi rakamların dışında yılda 4 bini aşkın kişinin öldüğü hesaplanıyor. Verilere göre Türkiye’de 30 milyonu aşkın silah var. Bunların 4 milyonu ruhsatlı. Bazı evlerde birden fazla silah var. Silah edinim sayısı, her yıl yüzde 3.5 oranında artıyor. Çılgınca silahlanmanın önüne geçebilmek için ruhsatlandırma ile ilgili ciddi önlemler alınması şart. Ruhsatız silahla yakalanan kişinin cezası para değil, hapis olmalı.
Adalet Bakanlığı rakamlarına göre toplam 295 bin 268 kapasiteli 404 ceza infaz kurumunda 350 bini aşkın tutuklu ve hükümlü var.
Cezaevlerinde kapasitenin hayli üzerinde kişi bulunuyor. Mevcut tutuklu ve hükümlüye yetmiyor hapishaneler. Belki de infaz yasası bu nedenle kolay uygulanıyor. Veriler, ülkedeki suç oranı yüksekliğinin, her gün artan silahlı şiddetin kanıtı. Hayat pahalılığı ve işsizliğin ardından ülkenin en önemli sorununa karşı bir şeyler yapmanın zamanı çoktan geçti…

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.