""

‘NİDA’ vatandaşların beğenisini kazandı « Yeniufuk Gazetesi

19 Eylül 2024 - 19:53

‘NİDA’ vatandaşların beğenisini kazandı

Yozgat Bozok Üniversitesi Makine ve Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencilerinin ürettikleri ve ‘NİDA’ ismini verdikleri elektrik enerjisiyle çalışan otomobil, vatandaşlar tarafından büyük ilgi görüyor.

‘NİDA’ vatandaşların  beğenisini kazandı
Son Güncelleme :

12 Aralık 2016 - 8:36

Saatte 70 km hız yapabilen otomobil, tam şarj edildiğinde ise ortalama 100-120 km arası yol alabiliyor.
Geçen yıl TÜBİTAK tarafından Kocaeli’de düzenlenen Türkiye Üniversiteler arası Güneş Enerjili Araç ve Elektrikli Otomobil yarışlarına katılan Bozok Üniversitesi, 63 üniversite arasında ilk 10’a girerek yarışmayı 7. sırada tamamlamıştı. 2017 yılının Ağustos ayında gerçekleştirilecek olan yarışa bu kez NİDA isimli araçla çıkacak olan Bozok Üniversitesi’nde bu yıl ki hedef, en üst sıralara ulaşarak Yozgat’ı en iyi şekilde temsil etmek.
NİDA isimli elektrikli aracı TÜBİTAK yarışları için geliştirdiklerini belirten Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Davut Erdem Şahin, “Nida isimli aracımızla geçen yıl Ağustos ayında Kocaeli’de düzenlenen TÜBİTAK Türkiye Üniversiteler arası Güneş Enerjili Araç ve Elektrikli Otomobil yarışlarına katıldık. Türkiye genelinde 63 üniversite katıldı. Biz bu arabayla 7. olduk. Eğer biraz destek bulabilirsek biraz daha aracımızın hızını ve enerjisini artırırsak daha iyi seviyelere geleceğimize inanıyorum. 24-26 Ağustos 2017 tarihinde Kocaeli’de TÜBİTAK’ın düzenlediği bir yarış daha olacak. Önümüzde 8 aylık bir dönem var. Yarışlara kadar sponsor durumuzu belli bir seviyeye getirip aracımızı daha iyi bir şekilde tasarlarsak hem üniversitemizi hem de Yozgat’ımızı daha iyi bir şekilde temsil edebiliriz” dedi. Yüzde 80 oranında yerli olan NİDA isimli aracın yüzde yüz yerli hale getirilebilmesi için çalıştıklarını belirten Şahin, “Aracımızı Makine ve Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencilerinden oluşan 14 kişilik bir ekiple yaptık. Atılganlar isimli bir grubumuz var. Şu anda aracımız yüzde 80 oranında yerli. Beklediğimiz desteği bulabilirsek aracımızı yüzde yüz yerli bir araç haline getirmek istiyoruz. Aracımız saatte 70 km hız yapıyor. Aracımıza ayrıca bir güneş paneli yerleştirdik. Arabamızın diğer muhtelif parçalarını, aydınlatmamızı, telemetri sistemlerimizi, ölçüm kamera sistemlerimizi bataryadan enerji kullanmadan güneş enerjisiyle şarj ederek kullanıyoruz. Ayriyeten arabanın batarya beslemesini elektrikle de yapıyoruz. Tam şarj edilmiş bir batarya ile aracımız 80-90 km yol yapabiliyor. Daha başka bir ifadeyle aracımız 7 TL’lik bir enerji harcamasıyla toplam 100-120 km yol yapıyor” şeklinde konuştu.
Şahin son olarak ise şu ifadelere yer verdi: “Aracımıza gereken desteği sağlayabilirsek seri üretime geçerek trafikte bu arabaları görebiliriz. Şu an elektrikli araçlar yurt dışında yaygınlaşmaya başladı. Ülkemizde ise yeni yeni yapılmaya başlandı. Eğer arabamızı daha güvenli daha hızlı ve kişilerin isteklerini karşılayabilecek bir araç haline getirebilirsek arabanın patentini alıp bu araçları artık trafikte kullanabiliriz”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.