""

Öğrenme bozukluğu okul çağındaki çocukları etkiliyor « Yeniufuk Gazetesi

28 Mart 2024 - 18:15

Öğrenme bozukluğu okul çağındaki çocukları etkiliyor

Yozgat Devlet Hastanesi Çocuk Psikiyatri Uzmanı Ümit Işık, okuma öğrenme güçlüğü okul çağındaki çocukların yüzde 5’ni etkilediğini söyledi.

Öğrenme bozukluğu okul  çağındaki çocukları etkiliyor
Son Güncelleme :

03 Kasım 2016 - 7:00

Yozgat Devlet Hastanesi Çocuk Psikiyatri Uzmanı Ümit Işık, poliklinik görevine başladı. Işık; 1-7 Kasım Disleksi yani çocuklarda öğrenme, okuma bozukluğu haftası olduğunu, bu konunun aileler tarafından önemle dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
Işık, “Disleksi, en sık rastlanan öğrenme bozukluklarından biri olup; okuma bozukluğu olarak adlandırılmaktadır. Disleksi; kişinin takvim yaşı, ölçülen zeka düzeyi ve yaşına uygun olarak aldığı eğitim gözönünde bulundurulduğunda okuma başarısının beklenenin önemli ölçüde altında olmasıdır.Disleksi okul çağı çocuklarının en az yüzde 5’ini etkilemektedir. Kabaca 30 kişilik sınıfta 1-2 adet disleksi tanılı çocuk vardır.”dedi.
Disleksi tanılı çocukların okumayı öğrenirken zorluk yaşayabildiğine dikkat çeken Işık, “Kısa bir süre önce öğrendiği bir sözcüğü tanıyamaz ya da bir kaç satır önce okuduğu bir kelimeyi daha sonra gördüğünde tanımakta güçlük çeker. Okuma hızının beklenenin altında olabilir, okumakta zorlanabilir, okurken harf atlama, kelimeleri değiştirerek okuma, harfleri birbirine karıştırma, okuduğunu anlama ve anlatmada zorlanma gibi belirtileri olabilir. Ayrıca yazarken harf atlayabilir, rakamları ters yazabilir, ayların sırasını, haftanın günlerini sıralamada zorlanabilir. Renkleri karıştırma, sağı solu ayırt etmekte zorlanma gibi belirtiler görülebilir.İlkokula başlayan her çocuğun ikinci dönemin ortalarında okumayı öğrenmesi gerekir. Birinci sınıf sonlarında halen okumayı öğrenemeyen bir çocuğumuz, ya da öğrencimiz varsa mutlaka disleksiden şüphelenmeliyiz. Burada aile ve öğretmenin dikkatli olması, bu çocuklara ulaşabilmemizi kolaylaştırıyor. Eğer çocuğunuzda disleksi olabileceğinden şüpheleniyorsanız, mutlaka bir Çocuk ve Ergen Psikiyatri uzmanına başvurmanız gerekmektedir. Çocuk ve ergen psikiyatristi gerekli olan incelemeleri yapacak ve kişiye en uygun tedavi programını sunacaktır. Ayrıca disleksi tanılı çocuklarda sıklıkla dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu da olabileceğinden dolayı dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu da değerlendirilecektir “ diye konuştu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.