""

Öğretmenlere proje konulu eğitim « Yeniufuk Gazetesi

17 Mayıs 2024 - 10:01

Öğretmenlere proje konulu eğitim

Yozgat Bozok Üniversitesi (YOBÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nın öncülük ettiği ve gönüllü olarak öğretmenlere yönelik öteden beri gerçekleştirilen proje konulu eğitimlerden bir tanesi de Kayseri’nin Bünyan ilçesinde düzenlendi.

Öğretmenlere proje konulu eğitim
Son Güncelleme :

06 Kasım 2023 - 17:04

Bünyan İlçe Milliği Eğitim Müdürü İlker Akdoğan’ın daveti üzerine Prof. Dr. Mustafa Böyükata ile birlikte Erciyes Üniversitesi emekli öğretim üyelerinden Temel Bilimler Vakfı Mütevelli Üyesi Prof. Dr. Mustafa Keskin, Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mete Çelik ve Kayseri Bilim Merkezi’nden Dr. Lütfiye Aydın etkinlikte eğitmen olarak görev aldılar.
Bünyan İlçe Milliği Eğitim Müdürlüğü Toplantı Salonunda 4 Kasım 2023 Cumartesi günü gün boyu yoğun biçimde yürütülen “Öğretmenler İçin Proje Danışmanlığı Eğitimi” programına ilkçe merkezindeki okulların yanı sıra köy ve kasaba okulları ile Kayseri il merkezinden de katılanlar oldu.
Eğitmenler gibi yararlanıcıların da gönüllü olarak iştirak ettikleri eğitim kapsamında, proje konularıyla ilgili temel kavramlar, projenin ana bileşenlerinden özgün değer, yöntem, yönetim, yaygın etki gibi ana değerlendirme kriterleri, uygulama süreçlerinde çok önemli olan proje yönetimi ve planlama unsurları, sonuçların değerlendirilmesi, yaygınlaştırma ve etik konuları etkileşimli bir yolla ele alındı ve proje teklifi hazırlanırken dikkat edilmesi gereken püf noktalar tartışıldı. Ayrıca küçük gruplar halinde katılımcılara atölye çalışması da yaptırılarak beyin fırtınası yoluyla proje fikri geliştirme uygulaması da gerçekleştirildi.
Katılımcıların sorularının da cevaplandırıldığı programın yorucu olmasına ve iştirak edenlerin hafta sonundan bir günü bu çalışmaya ayırmasına karşın herkes için memnuniyet verici olduğu gözlendi ve öğretmenler tarafından ifade edildi.
Etkinliğin Koordinatörlüğünü de üstlenen Bünyan İlçe Milli Eğitim Müdürü İlker Akdoğan, memnuniyet verici ve ilçe eğitimine olumlu etkilerinin olacağını vurguladığı eğitim programı için kendilerini kırmayarak, davetlerine olumlu dönüş yapıp katkı veren eğitmenler ile içtenlikle katılım sağlayan herkese teşekkür etti.


BÜNYAN’IN KÖYLERİNDE DE BİLİM KONUŞULDU
Öte yandan Yozgat Bozok Üniversitesi (YOBÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nın geliştirip uygulamaya koyduğu, toplumun farklı kesimlerinden ilgi gören ve gönüllü olarak yürütülen “Köyde Okuma Etkinlikleri” programının 63’üncüsü Kayseri’nin Bünyan ilçesine bağlı Yünören Köyü’ndeki okulda ve 64’üncüsü Akmescit Kasabası’ndaki okullarda gerçekleştirildi.
Bünyan İlçe Milliği Eğitim Müdürü İlker Akdoğan’ın daveti üzerine hayata geçirilen etkinliklerde Prof. Dr. Mustafa Böyükata ile birlikte Kayseri Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Per ve Kayseri Bilim Merkezi’nden Dr. Lütfiye Aydın, Şenay Kırkar ile Emre Karakebap da yer aldılar.
“Yünören’den de Mimar Sinan çıkabilir”, “Akmescit’ten de Aziz Sancar çıkabilir”, “Ben de yaparım”, “Bilim Söyleşileri” ve “Gençlik Söyleşileri” başlıkları etrafında bilimin, bilimsel çalışmanın, bilim insanlarının çalışma biçimlerinin, deney, gözlem ve araştırma yollarının, akademik hayatın, kariyer basamaklarının, geleceği planlama ve hedef odaklı çalışma biçimlerinin, nitelikli eğitim almada bireysel çabanın önemi ve teknikleri ile ilgili bilgiler verildi.
Bu yörenin öncü insanlarından Mimar Sinan’ın, ayrıca Türkiye olarak gurur duyduğumuz öncü bilim insanı Aziz Sancar’ın ve bunların dışında insanlık tarihinde yaptıklarıyla bilim tarihinde iz bırakmış örnek insanların hayatlarından, çalışmalarından örnekler paylaşıldı ve günümüzde yapılması gerekenler konusunda düşünülmesi gereken noktalardan bahsedilerek, motivasyon artırıcı ve yol gösterici bilgiler aktarıldı.


HERBİRİ BİR “ÖZEL OKUL”, HERBİRİ BİR “KÖY KOLEJİ”
Öğrenci sayılarının azlığı, yeni öğretmen profillerinin çeşitliliği, bilgi kaynaklarına ulaşmadaki yeni alternatifler, doğal çevre içerisinde olmanın sağladığı avantajlı yanlar ve sağlıklı yaşam koşulları gibi boyutlarıyla pek çok avantajlı yanlara vurgu yaparak her birsinin adeta özel “butik okul” görünümünde olduğunu dikkatlere sunan ve Anadolu’nun pek çok kırsal kesimindeki köy ve kasaba okullarını “Köy Koleji” olarak niteleyen Prof. Dr. Mustafa Böyükata, gittikleri okullarda harika öğrencilerle karşılaştıklarını ifade etti. Gönüllülerin desteğiyle temin ettiği, eğitim öğretimi destekleyici ufak bazı materyalleri de günün hatırası olarak götürmeye çalışan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, çocukların hem erken yaşta hem daha sonraki dönemlerde; eğitim – öğretim süreçlerinin her kademesinde olumlu yönde uğraşı alanlarına yönlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi ve TÜBİTAK destek programları ile farklı kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenen proje yarışmalarına öğrencilerin aktif katılımının sağlanmasının önemli olduğuna değindi.


HUZUR VEREN BİR ETKİNLİK
Gidilen köy ve kasabada öğrencilerle çok tatlı bir gün yaşadığına değinen Doç. Dr. Sedat Per, “Öğrenci arkadaşlara, öğrenci olmanın getirdiği sorumlulukları yerine getirdikleri takdirde, yaşadıkları yerlerin avantajlı yanlarının farkında olup iyi değerlendirdiklerinde ve hatta dezavantajlı yanları da avantaja çevirerek hayallerinin peşine düştüklerinde harika başarıları elde edebileceklerini, hem kendi hayatımızdan ve hem de Aziz Sancar gibi çok dezavantajlı koşullardan başarıya ulaşabilmiş bilim insanlarından örnekler vererek anlatmaya çalıştım” dedi ve öğrencilerin ilgiyle kendisini dinlemesinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek huzur verici bir gün yaşadığını sözlerine ekledi. Haber Merkezi

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.