""

PATENT BAŞVURUSUNDA OLDUKÇA İDDİALIYIZ « Yeniufuk Gazetesi

25 Nisan 2024 - 03:21

PATENT BAŞVURUSUNDA OLDUKÇA İDDİALIYIZ

PATENT BAŞVURUSUNDA OLDUKÇA İDDİALIYIZ
Son Güncelleme :

29 Mart 2017 - 7:00

 

Yozgat’ın yöresel ürünleri, “1.Ulusal Coğrafi İşaretler Buluşması” etkinliği kapsamında düzenlenen fuarda sergilendi. Bu konuda birkaç hususa dikkat çektikten sonra tanıtım amaçlı yapılan fuar haberine tekrar döneceğim.

Bilindiği üzere Yozgat, konum itibariyle Doğu, Batı, Güney ve Kuzey’de bulunan illere yakınlık yönünden aynı mesafededir. Yozgat yer altı zenginliklerin yanında kendine has gelenek, görenek, örf ve adetleri ile bilenen bir Türkmen şehridir.

Tarih yönünden baktığımızda kuruluş olarak 300-500 yıllık bir tarih söz konusu olmasa da; doğal yaşamın bir parçasını Yozgat’ta görmek mümkündür. Ürün çeşitliliği bakımından üretimin yok denecek miktarda olması bir yana kendine has ürünleri ile bilinen Yozgat’ın yeteri kadar tanıtımı yapıldığında kente büyük katkı sağlayacağı muhakkaktır.

Söz başı yaparak fuarla ilgili habere birlikte bakalım: Sınai Mülkiyet Kanununun yürürlüğe girmesiyle birlikte önemli düzenlemelerin hayata geçirildiği Coğrafi işaretler ve geleneksel ürün adlarına ilişkin olarak yurt çapında farkındalık oluşturulması amacıyla yapılan “1.Ulusal Coğrafi İşaretler Buluşması” etkinliği çerçevesinde düzenlenen törenle, Türk Patent ve Marka Kurumu’na Coğrafi İşaret Tescili için başvurusu yapılan Mersin Tantunisi, İzmir Lokması ve Uşak Tarhanası’nın tescil belgeleri sahiplerine, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’ tarafından verildi.
81 il Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Belediye, Ticaret Odası ve Ticaret Borsası temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirilen “Coğrafi İşaretler Buluşması” etkinliklerine il olarak bu kez güçlü bir katılım sağladık.

Katılıma destek veren Kurum yada kuruluşları kısaca sıralayalım isterseniz: Yozgat Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü V. Mualla Taşkesen, Yozgat Belediyesi, Akdağmadeni Belediyesi, Aydıncık Belediyesi Merkez Halk Eğitim Müdürlüğü, Zafer Türk Mutfağı. Bu değerlerin bir araya gelmesine vesile olan Bilim Sanayi ve Teknoloji il Müdürlüğü işbirliği ile Yozgat’ın coğrafi ürün tescili alınabilecek yöresel coğrafi işaret başvurusu yapılabilecek ürünleri şöyle sıralayabiliriz:

Yozgat Testi Kebabı, Tandır Kebabı, Yozgat Baklavası, Yozgat Un Helvası, Yufka Ekmeği, İncir Uyutması, Çanak Peyniri, Pestili, Kömesi, erişte makarnası, kesme çorbası, çap-çupu, Aydıncık Ametist Taşı Tesbihi, Yozgat Cehirlik Lalesi Kolonyası ve Gülsuyu, Karaçam Kolonyası, Akdağmadeni Salebi, Göbelek Mantarı, Oluközü Turşusu, Takı Sandığı gibi coğrafi ürünler.

Burada bir hususun altını çizmeden geçmek olmaz. Yukarıda saydığımız ürünler arasında yer alan Parmak çörek, arabaşı ve çanak peynir’inin Yozgat Belediyesi tarafından coğrafi ürün olarak tescili yapılmıştır.

Bu konuda bilgi veren İl Müdür Vekili hemşerimiz Mualla Taşkesen programda, yürürlüğe giren Sınai Mülkiyet Kanununda yer alan coğrafi işaret korumasındaki yenilikler ile ilk defa yeni kanunla koruma getirilen geleneksel ürün adları ile Coğrafi İşaretlerde uluslararası koruma ve başvuru konularının ele alındığını belirtti.

 

  • Yaklaşan referandum öncesi konuşma yapmak için geldiği Yozgat’ta siyasilere ağır eleştirilerde bulunan Milletvekili!
  • Hafta sonu İlçelerde ziyaretler yaparak vatandaşı referandum konusunda bilgilendiren, gündeme ilişkin açıklamalar yapan Yozgatlı Vekil!
  • Referandum çalışmaları sırasında yoğun şekilde yaptığı çalışmalardan dolayı yorgun düştüğü görülen Vekil!

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.