Pekbey, kene olan bölgelerde koruyucu yada açık renkli kıyafetlerin tercih edilmesini önerdi. Yaptıkları arazi çalışmalarında kendilerinin de kene ile karşılaştıklarını dile getiren Gamze Pekbey, Yerköy ilçesindeki kenelerin yüksek risk taşıdığına dikkat çekti.
Yozgat için kene probleminin çözülmesinin çok önemli olduğunu belirten Bozok Üniversitesi Bitki Koruma Bölümü Entomoloji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Gamze Pekbey, kenenin sıcak kan ile beslendiği için çözüm bulunmasının da zor olduğunu söyledi.
Pekbey, “Diğer böceklerin besinleri bitkiler. İlaç ile çözüm bulunabiliyor. Ama kene için bunu yapabilmemiz mümkün değil. Bunun dışında bunlar diğer omurgalılar kemirgenliler ile beslendikleri için onlardan bazı virüsleri kapıyorlar. Dolayısıyla kene ile ilgili en önemli mücadele yöntemi keklik veya kümes hayvanları. Bunun dışında maalesef mücadele yöntemi yok. En önemli yöntemlerden bir tanesi muhakkak korunma yöntemi. Çiftçilerimizde bu konuda çok dikkatli olmalılar” dedi.
Bozok Üniversitesi Bitki Koruma Bölümü Entomoloji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Gamze Pekbey, özellikle Yerköy civarında virüs taşıyan kenelerin yoğun olduğunu ifade etti.
Pekbey, “Yerköy civarında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsüne sahip keneler var. Buralarda arazilerde çalışanlar uzun çizmelerle girmek, koruyucu veya açık renkli kıyafetler giymek ve daha sonra da vücutta kene kontrolü yapmak çok önemli” diye konuştu.
Kene vakaları Türkiye’de ilk kez görülün vaka olmadığını hatırlatan Gamze Pekbey, kuş gribi sonrası vakalarda artış olduğunu dile getirdi.
Pekbey, “Ekoloji denge içerisindedir. Oradan bir şey alıp çıkarırsanız, hiç sorun olmayan başka bir şey sorun olmaya başlar. Dolayısıyla böcekler her anlamda bizim için çok önemliler” şeklinde konuştu.